Top tehnologii in 2011 (sau de ce e misto sa fii geek)
Numai maine nu-i poimaine si incepe cel mai mare targ de tehnologie din lume, pe numele lui 2011 International Consumer Electronics Show (CES). Acolo se strang, in fiecare an, arhitectii tehnologici ai zilelor noastre, semizeii care ne pun in mana si pe birouri toate jucariile lucioase care ne fac sa ni se dilate pupilele si tot ce e in ele. Dupa cum anunta si Victor Kapra, care e prezent in Las Vegas si ne povesteste de acolo cate ceva despre ce tehnologiile pe care le vom vedea materializate anul acesta si in 2012.
In paralel, baietii destepti de la TechCrunch au facut o lista cu 7 tehnologii care ne vor fascina in 2011 si ne vor deschide buzunarele mai usor decat o femeie frumoasa cu privire galesa. Vorbim despre:
1. Web Video direct pe TV – este si subiectul despre care discuta Victor in articolul sau. Televizoarele 3D nu au rupt piata, iar acum producatorii incearca sa gaseasca o noua modalitate de a atrage cumparatorii, de data aceasta oferindu-le acces la Internet si cateva aplicatii modeste, care insa se vor imbunatati cu timpul. Eu mi-as dori un astfel de televizor, capabil si cu un app store generos, pentru a-l folosi doar pentru entertainment, fiindca nu cred ca as mai cumpara abonament la cablu vreodata. Desi suntem departe de era in care vom cumpara canale TV “la bucata”, in regim de streaming, cred ca anul acesta se vor face pasi importanti in aceasta directie.
2. Quora si tot hype-ul din jurul ei – pentru necunoscatori, Quora (care-mi aduce aminte de personajul feminin din Tron Legacy, Quorra) este un social site de Q&A. Am vazut ca lumea e foarte interesata pe Twitter si rata de adoptie este destul de mare incat sa devina un serviciu care sa conteze. Pentru acest start-up, 2011 poate fi anul de boom sau cel in care dau gres. Eu sper sa le iasa, fiindca, daca ajunge sa functioneze, ar putea fi un serviciu util, asta pana nu vin toti de pe Yahoo Answers sa puna intrebari stupide sau retorice.
3. Mobile Social Photo Apps – pentru ca in fiecare dintre noi e un mic fotograf amator si pentru ca avem o multime de lucruri interesante de surprins in jurul nostru, aceste apps par sa aiba o crestere fulminanta si sa castige tot mai multi fani. De ce doar sa faci o fotografie cand poti sa o faci cu efect? Si sa o share-uiesti? Si sa dai si check in pe serviciul tau location based preferat? Cine n-ar vrea sa faca toate astea?
5. Context-Aware Apps – aici e vorba de contextualizarea serviciilor si a rezultatelor pe care le ofera, in functie de miile de biti de date pe care toate serviciile pe care le folosim le aduna despre noi zilnic. Toate statisticile despre noi ne ajuta sa obtinem informatie cu un grad mai mare de relevanta in masura mai mica decat ii ajuta pe advertiseri, ce e drept, dar asta e piata. Cred ca aici e punctul in care se pot face cele mai misto chestii, mai ales daca reusesti cumva sa faci conexiunea cu offline-ul (exemplu: Street parking app). Abia astept sa vad lucruri de tipul asta puse in practica.
6. Open Places Database – aici vorbim tot de centralizare. De data aceasta, subiectul dezbatut e centralizarea bazelor de date cu locuri pentru location based apps. Desigur ca lupta pentru suprematie se va incinge, insa speranta utilizatorilor e ca transparenta va prevala, astfel incat sa nu avem parte de duplicate si user experience sa creasca din punct de vedere calitativ.
7. The Streaming Cloud – streaming-ul va castiga teren in 2011 pentru cateva motive simple: e usor de folosit, conexiunea la Internet este aproape ubicua, reteaua 3G se extinde, numarul de smartphones si alte terminale mobile creste si el, iar serviciile se muta in cloud. Acest lucru va bucura pe toata lumea, in opinia mea si ne va ajuta in gestionarea datelor si a tuturor chestiilor marunte care ne plac (muzica, filme etc.).
Pe langa toate aceste tehnologii, eu mi-as dori doua chestii:
– un motor de social search bine pus la punct, care sa integreze cu acuratete (pe cat e posibil) rezultatele din retele sociale pe care le folosim (macar top 10). Google live search trebuie imbunatatit, iar celelalte servicii de monitorizare social media sunt si ele insuficient dezvoltate si nu sunt neaparat folosite la nivel de masa.
– mi-as mai dori si un motor specializat de cautare in interiorul Facebook (mult mai specific decat acum) saaaaau (dar asta e foarte far fetched) indexarea datelor de pe Facebook in Google. Stiu insa ca asta nu va veni prea curand, but a girl can dream, right?
Pentru toate motivele astea si altele e foaaarte misto sa fii geek. 😀
In timp ce toate aceste minunatii ne populeaza lumea, jocuri precum CityVille ajung la 100 milioane de jucatori pe luna pe Facebook.
Voi ce tehnologii asteptati cu sufletul la gura?
Sursa foto.