The Most Dangerous Town on the Internet. Indiciu: se afla in Romania
Zilele trecute am descoperit un documentar create de Norton, compania care a construit unul dintre primele produse antivirus din lume, pe care probabil și voi l-ați folosit cu ani în urmă.
Numele documentarului mi-a atras atenția: The Most Dangerous Town on the Internet. Fără să știu despre ce e vorba, mi-am zis în glumă:
Ar fi culmea să fie vorba despre Râmnicu Vâlcea!
Spre surprinderea mea, am aflat că intuisem corect.
În cele aproape 20 de minute ale sale, documentarul face o scurtă incursiune în viețile a 3 infactori cibernetici români care au ajuns pe lista celor mai căutați criminali cibernetici din lume: FBI — Cyber’s Most Wanted.
Tinkode, Iceman, Guccifer apar în documentar și povestesc despre începuturile lor în black hat hacking, despre motivele din spatele acțiunilor lor, dar și despre consecințele acestora. Poate veți fi surprinși, însă nu totul se rezumă la bani, fiindcă, dincolo de satisfacția financiară, intervin și aspecte legate de recunoașterea în comunitate sau de senzația temporară de invincibilitate pe care ți-o dă faptul de a avea astfel de abilități.
Printre victimele celor 3 infractori cibernetici se numără: Google, NASA, Facebook, IDM, Oracle, Youtube, Sun Microsystems, UK Royal Navy, familia Bush, Hillary Clinton, celebrități de la Hollywood, membri ai FBI sau ai Serviciilor Secrete Americane, membri ai familiei Rockefeller etc.
Internetul de mare viteză, la prețuri accesibile, și curiozitatea vorace a tinerilor abia ieșiți din comunism au fost factorii care au jucat un rol cheie în dezvoltarea crimei cibernetice la un nivel atât de înalt încât să atragă atenția presei internaționale.
Chiar și acum un român este al doilea cel mai căutat om din lume pentru fapte ilegale de natură cibernetică, cu o recompensă de 1 milion de dolari pentru prinderea sa:
Așa cum am conștientizat tot mai profund în ultimele luni de când fac parte din echipa Heimdal Security, amenințările cibernetice sunt mult mai reale decât ne putem imagina. Consecințele lor sunt și ele la fel de puternice, iar infractorii cibernetici devin tot mai inteligenți și mai abili.
Desigur, industria de securitate cibernetică nu stă nici ea pe loc, ci evoluează într-un ritm extrem de rapid, dezvoltând tehnologii tot mai avansate pentru a lupta împotriva unor atacuri la fel de evoluate.
Documentarul acesta nu e fascinant doar fiindcă este filmat în România, cu personaje cu care putem relaționa, ci mai ales pentru că ne oferă oportunitatea de a vedea ce înseamnă cu adevărat să fii un infractor cibernetic.
Aștept cu mare curiozitate impresiile voastre.