Tech School trimite elevi la NASA Space Camp
Când îți începi dimineața alături de oameni care te inspiră și alături de tineri plini de pasiune și voință, atunci știi că ziua ta va fi mai bună. Mă bucură enorm când văd că, din noile generații, apar tineri străluciți, care își cultivă activ talentele și abilitățile și care se implică în proiecte educaționale alternative. Tech School este un astfel de program, gândit ca un incubator de inovație și tehnologie care pune în legătură mentori și tineri pasionați de tehnologie. Tesch School promovează învățatul interactiv în 3 domenii esențiale:
– programare
– robotică
– astronomie.
Tech School până acum
Ce e extraordinar este că, la doar 4 luni de la începerea proiectului, au fost înscrise 505 idei de proiecte de către tineri cu vârsta cuprinsă între 11 și 19 ani, iar mai mult de 200000 de tineri au interacționat în cadrul platformei. Nucleul comunității îl reprezintă aproximativ 3000 de membri activi, care au participat la 8 workshop-uri până acum. Aceste rezultate mi se pare minunate și sper ca tot mai mulți tineri cu înclinații către tehnologie să își exploreze pasiunile, fiindcă benefiicile sunt extraordinare:
– 3 dintre proiectele înscrise vor fi sponsorizate de către UPC România și vor fi realizate în practică
– cea mai bună idee de proiect din domeniul astrofizicii va fi premiată cu participarea la NASA Space Camp 2013!
Să fi avut o astfel de oportunitate când eram încă la școală, cred că aș fi învățat să-mi placă matematica. 🙂
Mentori străluciți
Tech School nu este doar un spațiu de interacțiune, ci și o comunitate în care tinerii pot învăța de la mentori străluciți. Am avut oportunitatea să o ascult ieri dimineață pe Aurora Simionescu, Cercetător în astrofizică şi cosmologie – Stanford University, NASA/Einstein Postdoctoral Research Fellow. Vă recomand să citiți acest interviu cu ea, fiindcă este mai mult decât motivațional. Ieri am aflat că ea va pleca la Tokyo, pentru a lucra la agenția spațială japoneză la proiectul de lansare a celui mai performant satelit în spațiu. Un om cu o viață bogată, de la care avem de învățat multe.
Tot ieri a intrat în legătură directă cu noi și Adrian Buzatu, Research Associate (postdoc) la University of Glasgow, Scotland, UK. Adrian este membru al experimentului ATLAS de la acceleratorul de particule LHC din cadrul CERN, Geneva. Iată câteva idei cu care am rămas în urma intervenției sale:
– dacă faci afirmații extraordinare, trebuie să aduci dovezi extraordinare
– fără o performanță fizică serioasă nu poți face performanță intelectuală (i-a îndemnat pe copii să facă sport tot timpul)
– învățați multe limbi străine
– învățați programare fiindca poți progresa mult mai rapid dacă stăpânești limbajele esențiale
– în 2012 LHC a acumulat de 5 ori mai multe date decât în 2011, iar în martie 2013 vom afla concluziile în urma prelucrării datelor strânse anul acesta
– vor urma 2 ani de pauză pentru a îmbunătăți LHC pentru a mări viteza de 2 ori
– detectoarele vor fi mai precise, iar apoi vor urma mai multe coliziuni
– știința face măsurători tot mai precise, iar adevărurile științifice pe care le știm acum vor fi cizelate.
Am apreciat foarte mult modul în care Adrian s-a adresat copiilor și deschiderea către un astfel de proiect, fiindcă acest contact cu oameni ca el și ca Aurora le arată tinerilor din România că pot ajunge să facă lucruri extraordinare, chiar dacă punctul lor de plecare nu este o țară din vestul Europei sau Statele Unite.
Eu tocmai am devenit un fan devotat al Tech School și vreau să îmi afirm aici respectul pentru UPC România, care investește într-un proiect ce contribuie în mod real la dezvoltarea unor tineri, dincolo de campanii de comunicare. Am fost chiar surprinsă să văd că Ministerul Învățământului s-a alăturat proiectului și bucuroasă să văd că Discovery România este și el un susținător puternic.
Proiecte inovative
La final vă las cu 4 dintre proiectele preferate despre care am citit, ca să vedeți potențialul acestor tineri minunați!
– Let’s Move – un proiect menit să redea mobilitatea persoanelor cu dizabilități printr-o structură robotizată
– TecHome – un proiect de construire a unei case inteligente
– Smart Signalization – un sistem automat de semnalizare menit să reducă riscul depășirilor periculoase în trafic
– RoboHand – crearea unei mâini robotizare, capabile să memoreze mișcările mâinii umane.
Și două idei foarte distractive:
– Faci sport ca să te poți juca jocuri video – motivarea tinerilor să facă mai multă mișcare
– Sinchronius – video streaming în sincron pentru două sau mai multe calculatoare.
Vă invit să vedeți și voi câteva proiecte și să-mi spuneți care e preferatul vostru, iar dacă știți vreun tânăr pasionat de tehnologie, să-i spuneți despre Tech School. Ar putea să-i schimbe viața.
Fotografii realizate cu Sony NEX-F3, prietenul care mă va însoți în următoarele două săptămâni.