Dear me,
Știu cât de mult îți place limba engleză și că ți-ar fi plăcut să citești scrisoarea asta în limba lui Shakespeare, dar vei afla că uneori merită să te străduiești să potrivești cuvintele în română, fiindcă lucrul ăsta îți va da o satisfacție aparte.
Îți scriu fiindcă vreau să citești direct de la mine sfaturile de care știu ai nevoie. Din păcate, niciun adult din jurul tău nu va ști să-ți dea sfaturile astea într-un fel în care să ți se întipărească în minte și în suflet. Iar prietenii de vârsta ta crede-mă că sunt la fel de neștiutori ca tine.
So here goes:
Găsește-ți un mentor.
Știu că ai emoții și totul pare necunoscut acum și, dacă e să fii sinceră cu tine, nu prea ai habar pe ce lume ești. Liceul e o perioadă ciudată, cu multe transformări și experiențe noi. Dacă vrei să primești un sfat bun de la cineva cu experiență, poți găsi un mentor în persoana unui profesor preferat. Domnul diriginte Lefter e un om tare bun și deschis, așa că învață să-i ceri sfatul atunci când ai nevoie. Știu că ți-e rușine. că ești timidă, dar merită să-ți învingi teama pentru a vorbi mai mult cu el. Vei avea doar de câștigat.
Nu idealiza oamenii din jur.
Don’t put people on pedestals. O să ai multă vreme tendința de a-i idealiza pe cei din jur, de a-i privi de jos în sus și de a crede că ei și-au dat seama exact cum merg lucrurile. O să-ți spun un secret: nici adulții nu știu exact ce fac, ci încearcă să-și dea seama pe parcurs. Îți recomand să faci la fel, să-i privești și să-i accepți așa cum sunt, cu bune și rele. Nu face din ei semizei fiindcă vei fi dezamăgită.
Învață să accepți că schimbarea e o constantă.
În timpul liceului se vor schimba multe lucruri, de la prieteniile care crezi că vor dura o viață (dar nu vor trece de clasa a XII-a) și până la prima iubire (care se va termina și ea cam tot atunci). Pentru a te scuti de stres și durere, acceptă că schimbarea e normală, că face parte din viață. Ești suficient de puternică și inteligentă încât să te adaptezi și să înveți să faci față schimbării.
Aruncă-te cu capul înainte!
O să vrei să faci de toate în viață: să lucrezi la proiecte care îți plac, să citești, să călătorești, să iubești, să asculți muzica preferată. Mai bine implică-te 100% decât să întorci pe toate părțile ideea de a accepta să faci ceva sau nu. Nu vei regreta că ai muncit mai mult decât alții sau că ți-a păsat când ceilalți erau detasați. Vei deveni mai curajoasă și sigură pe tine dacă vezi că poți face atâtea lucruri.
Învață mult, despre orice.
Abilitatea de a învăța nu e un dat. Învață mult, despre orice subiect care te pasionează și străduiește-te să înveți chiar la materiile care nu-ți plac (matematică, fizică, chimie – știi tu). Știu că uneori pare că lecțiile sunt stupide și e drept că uneori informația va intra pe o ureche și va ieși pe alta, dar să ai o cultură generală vastă te va ajuta enorm. Fii curioasă și pune întrebări. Vei învăța să faci legături rapide între lucruri, îți vei hrăni creativitatea și vei avea mereu un subiect de discuție. A învăța cum să înveți e una dintre cele mai valoroase abilități pe care le poți deprinde.
Relaxează-te.
O să-ți ia mult prea mult timp ca să-ți dai seama cum să faci să te relaxezi cu adevărat. Privește-i pe cei din jur și observă cum fac să nu fie mereu cu inima la gât. Stările de anxietate sunt normale, dar pot fi depășite. Citește, ascultă muzică și dă-ți voie să pierzi vremea. Știu că pare imposibil, dar îți promit că nu e deloc o pierdere, ci un mare câștig.
Fă mai mult sport.
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru tine e să faci mai mult sport. Continuă să fii parte din echipa de majorete, apucă-te de dans, de volei, de orice-ți place. Știu că îți dorești să fii cea mai bună la toate, dar uneori nu vei putea. Asta nu înseamnă că nu te poți apuca de sport și să-l faci parte din viața ta. Îți va prinde mai bine decât îți poți imagina și îți va da mai multă încredere în tine (știu că ai nevoie de asta).
Împacă-te cu gândul că nu le poți face pe toate.
Știu că în tine zace dorința de a face multe, prea multe lucruri deodată. Uneori vei simți că ratezi experiențe de viață importante fiindcă s-au suprapus cu altceva ce voiai sau trebuie să faci. Încearcă să privești lucrurile altfel: dă atenție fiecărui lucru, pe rând. Fă atât cât poți, dându-ți silința să faci acel lucru cât mai bine. Dar nu te frustra când vei vedea că nu le poți face pe toate (spre exemplu, să fii elevă de nota 10 și populară în același timp). Nimeni nu poate, oricât de mult ar încerca.
Nu încerca să faci pe toată lumea fericită.
Vei trece prin multe momente când vei dori să faci pe toată lumea fericită. Asta se va întâmpla fiindcă vei simți nevoia să fii acceptată, iubită, admirată. Cu toții avem nevoile astea și sunt absolut normale. Dar problema e că nu poți face pe toată lumea fericită, oricât de mult ai încerca. Ba chiar poate deveni un obicei nesănătos. Mai degrabă pune-te pe tine pe primul loc și gândește-te că fericirea ta e cel puțin de importantă ca a lor, indiferent de cât de mult îi iubești (pe părinți, pe prieteni, pe iubit).
Perfecțiunea nu există.
O să vrei întotdeauna să fii mai slabă, mai frumoasă, mai deșteaptă, mai populară, mai eficientă etc. O să ai deseori senzația că alții au atins perfecțiunea în timp ce tu nu ești acolo unde vrei să fii, iar asta te va împiedica să te bucuri de toate realizările pe care le vei avea. Crede-mă pe cuvânt: perfecțiunea e un mit, o iluzie. Perfecte sunt doar momentele când ești liniștită, fericită și te bucuri de tot ce ai atunci și acolo. Sărbătorește fiecare mică victorie, fiecare pas făcut înainte și fiecare notă de zece. Știu cât vei munci pentru ele. Acceptă-te așa cum ești și iubește-ți laturile bune și pe cele rele, încercând în fiecare zi să fii un om mai bun.
E ok să nu știi ce vei face mai departe.
S-ar putea să ai senzația, observându-i pe alții, că habar n-ai ce să faci cu viața ta mai departe. Asta te va face să te simți confuză și speriată. Unii vor părea că știu exact ce urmează, că au un plan bine definit. Nimic mai fals! O să fii surprinsă când o să afli că nici oameni de vârsta părinților tăi nu știu exact care le este următoarea mișcare. O să-ți dai seama pe parcurs ce îți place să faci și așa îți vei construi un drum în viață. Nu există niciun checklist pe care trebuie să-l bifezi, așa că nu te grăbi and enjoy the ride.
Ține un jurnal.
Da, știu, sună cheesy, dar zău că e unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru tine. Notează-ți lucrurile importante, dar și chestii mărunte. Peste ani, se vor aduna acolo poveștile care te-au format, care ți-au modelat personalitatea și concepția despre viață. Vei putea citi propria-ți poveste și vei vedea cum ai crescut și evoluat, iar asta îți va da motive de bucurie.
Nu pune prea multă presiune pe tine.
Liceul e perioada în care mai poți copilări încă. Nu o irosi încercând să îi faci pe toți cei din jur fericiți și nu pune atâta presiune pe tine să te ridici la așteptările tuturor. Uneori, așteptările astea sunt doar în mintea ta. Străduiește-te să faci cum poți/crezi tu mai bine fiindcă e tot ce contează. Se va vedea când vei pune suflet și în general vei fi apreciată mai mult decât crezi. Ai tendința de a vedea mai degrabă părțile negative, așa că e bine să-ți faci un obicei din a încerca să fii mai optimistă. Asta îți va face viața mai ușoară.
Și încă ceva: o să fii bine. Indiferent de cât de dificilă ți se va părea viața pe alocuri, indiferent cât de greu îți va fi să-ți găsești locul, vei reuși să treci peste fiecare obstacol. Vei cunoaște oameni care te vor inspira și motiva, vei lega prietenii de durată, care te vor îmbogăți sufletește, vei iubi și vei fi iubită și vei trăi o mulțime de experiențe la care nici nu te-ai fi gândit! O să fie bine.
———————————
Am scris această scrisoare pentru toți copiii pentru care a merge la liceu pare o dorință irealizabilă. În luna octombrie, pentru al optulea an consecutiv, KFC și Pizza Hut sprijină programul World Vision – „Vreau în clasa a noua” printr-o campanie de strângere de fonduri desfășurată în toate restaurantele din țară. Practic, oricine poate dona în urnele special amenajate din restaurantele KFC și Pizza Hut, fără a fi nevoit să cumpere ceva.
În 2014, 93 de copii și-au putut continua studiile la liceu, primind o bursă lunară de 250 de lei care să acopere cheltuielile necesare școlii. Anul acesta, campania își propune să susțină cel puțin 75 de copii cu posibilități financiare limitate, din zonele rurale ale României, pentru ca aceștia să poată merge la liceu.
Data viitoare când vă aflați în preajma unui restaurant, mergeți să donați pentru ca și alți copii să aiba șansa de a-și trăi copilăria până la capăt.
Sursa foto: Set of bright cool and dynamic comic speech bubbles for different emotions and sound effects via Shutterstock.
Oct 23, 2015 - 11:50 AM
Bravo!
Foarte bune sfaturile, excelent Andra!