Ziua a sasea a fost ziua in care am realizat cel mai bine cat de mult conteaza sa ai drumuri bune atunci cand ai de mers mai mult de 1800 km. Desi Maramuresul e una dintre cele mai frumoase regiuni #dinromania, drumurile sale sunt extrem de proaste. Aspectul asta adunat cu soferii care nu prea semnalizeaza, nu prea se asigura si sunt extreme de orgoliosi creeaza o ecuatie complicata, care nu face dintr-un drum lung unul foarte relaxant. Insa cand te uiti pe geam si vezi toate frumusetile tarii, parca uiti de gropi sit e bucuri sa fii acolo.
Azi am vazut cele mai frumoase peisaje, cea mai frumoasa si exploziva primavera si cei mai bucurosi oameni care savurau fiecare moment.
Ziua a inceput in satul Surdesti, unde am asistat la slujba de la biserica veche din sat si la obiceiul udatorului. Dupa ce o saptamana feciorii nu au avut voie sa mearga sa se vada cu fetele din sat, vine vremea ca fiecare sa mearga cu udatorul si sa dea cu parfum fetele care-I plac. Ca sa nu iasa din grup, udatorii sunt paziti de un grup de “jandarmi”. Totul incepe la biserica, unde feciorii satului sunt recunoscuti si aruncati in sus de 3 ori, spunandu-se “traiasca” la fiecare aruncare.
La fel se desemneaza si alte cateva roluri importante pe care oamenii le au in sat, precum cel mai harnic taran, care este cel care a iesit primul la arat. Udatorul are rolul de a creste rodnicia satului si de a anunta venirea pe deplin a primaverii. Desi obiceiul a fost interrupt in perioada comunista, el a fost reluat dupa 1990, ceea ce mi se pare minunat. Acum aproape ca e pe cale sa devina un festival.
Cel mai mult mi-a placut faptul ca majoritatea satenilor erau in port popular morosenesc, care mie mi se pare ca e unul dintre cele mai frumoase porturi populare din tara. Oamenii erau frumosi cu totii si se simte foarte mult ca viata comunitatii din Surdesti e una bine inchegata, asa cum rareori mai vedem.
Din Surdesti am pornit catre Transilvania si am lasat, rand pe rand, muntii si dealurile Maramuresului in urma. Ne-a durut sufletul sa ramanem fara peisajele de poveste ale morosenilor, dar nici Transilvania nu-i deloc rea.
Am aflat de la Dragos ca in zona Targu Mures, de Pasti, in afara de obiceiul udatorului, baietii le aduc fetelor din sat crengi de brad sau braduti mici impodobiti cu flori de hartie. Toate acestea se aseaza pe porti si in fata portii si fata care are cele mai multe, inseamna ca e cea mai frumoasa din sat. Imi pare rau ca nu am reusit sa fac o poza celei mai decorate porti, dar va spun sigur ca tare as fi vrut sa vad cum arata fata de la acea casa, fiindca avea crengi de brad pe patru randuri. 🙂
Destinatia finala pentru ziua a sasea a fost Sighisoara, unde am inoptat la o pensiune aflata chiar in cetate. Cina a fost pe un deal de langa gara, de unde aveam o priveliste de vis asupra orasului.
Restul pozelor sunt aici.
Redescopera Romania este un proiect Petrom, susţinut de BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 şi Muzeul National al Taranului Roman.