Prin Târgoviștele meu, la Zilele Orașului

Anul acesta se fac 5 ani de când stau în București și mă întreb când a trecut atâta vreme. Mi se întâmplă să merg acasă, la Focșani, și să mă plimb pe unele străzi pe care nu am mers de ani întregi, iar sentimentul e tare ciudat, însă plăcut. Deși îmi place agitația marelui oraș (care devine, uneori, insuportabilă), o parte din mine iubește încă liniștea orașelor mici, familiaritatea și căldura lor.

Prin Târgoviștele meu

M-am bucurat tare mult când Corina a organizat, prin proiectul său, Blog de Turism, și cu ajutorul Primăriei Municipiului Târgoviște, a Consiliului Județean Dâmbovița, a Teatrului Municipal Târgoviște și a Centrului Cultural Județean Dâmbovița, o vizită în frumosul oraș, cu ocazia Zilelor Orașului: #printargovistelemeu.

Între 8 și 11 septembrie 2011, Târgoviște a făcut un pas înapoi și și-a redescoperit trecutul, pentru a aduce la lumină istoria bogată a orașului și moștenirea pe care o duce mai departe. Printre cele mai de seamă surprize pregătite de organizatori au fost Festivalul Internaţional de Folclor, Târgul Meşterilor Populari, ateliere medievale și Parada Medievală.

Spiritualitate și istorie în Târgoviște

Recunosc faptul că mai trecusem doar în viteză prin Târgoviște și nu știam nici măcar cum arată cetatea din oraș. Am rămas impresionată de cât de bine organizat, restaurat și întreținut este complexul de la Curtea Domnească, ce reunește două dintre cele mai vechi biserici din oraș, un spital vechi de 300 de ani, Turnul Chindiei și ruinele cetății.

Conferința de presă de deschidere a ultimelor două zile din acest eveniment a avut loc chiar în cetate, unde a fost amenajat un spațiu excelent și cu un farmec aparte, destinat unor evenimente importante. E minunat să te poți plimba pe zidurile cetății și să-i cutreieri holurile, așa cum odinioară o făceau cei mai importanți voievozi pe care i-a avut țara noastră.

În fața Turnului Chindiei ne-a așteptat un concert de muzică medievală a trupei Ad Hoc și un dans medieval, în coregrafia echipei de majorete a orașului (care au obținut titlul de vicecampioană europeană la majorete tradiţionale cu pom poni la Campionatul European de Majorete!). Frumoase și grațioase, cum trebuie să fi fost domnițele pe vremuri, au atras imediat atenția tuturor.

În tot acest timp, cavalerii se antrenau în lupte cu sabia, îmbrăcați în armuri cu zale și piei, respectând întocmai tradiția medievală.

Am urcat apoi în Turnul Chindiei, de unde poți vedea o panoramă tare frumoasă a fostei capitale a Ţării Româneşti. Nu poți să nu te întrebi oare la ce se gândeau Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș au Mihai Viteazul când priveau în zare din turn, plănuind cum să apere mai bine zidurile cetății.

Următorul obiectiv a fost Mănăstirea Dealu, reclădită de Radu cel Mare pe la 1500. Pictura din mănăstire a fost realizată în 1514 sub Neagoe Basarab și tot acolo se află și mormântul lui Mihai Viteazu. E un loc extrem de special, ca nicio altă mănăstire pe care am văzut-o, încărcată de legendele trecutului.


Mi-a plăcut în mod deosebit…

Mândria și atașamentul oamenilor de acolo pentru orașul lor. Și au cu ce să se mândrească: în Târgoviște se aduceau mărfuri de pe 3 continente, aici a fost scrisă prima carte din ținutul românesc și acest punct strategic a ajutat armatele române să facă față invadatorilor ani și ani.

Târgoviște e un oraș frumos, liniștit, foarte curat, cu clădiri vechi, renovate, care păstrează din farmecul istoriei. Cetatea și Turnul sunt motive în plus să vezi ceva diferit, să faci o escapadă chiar lângă București, dacă vrei să vezi ceva nou, să te bucuri de liniștea și cumpătarea unui oraș mic, dar cochet. Poți să te plimbi prin Parcul Chindia și poți cutreiera străzile tăcute. E ceva ce merită văzut!

Zilele Orașului Târgoviște în fotografii

Datorită lui Andu, avem o serie de fotografii tare drăguțe de la Zilele Orașului, pe care le aveți în galeria de mai jos.

2 Responses

  1. Dragoș Asaftei
    Sep 12, 2011 - 12:46 PM

    Ador proiectele în genul, plus că acum a fost ceva cu totul deosebit. 🙂

    Reply
    • Andra Zaharia
      Sep 12, 2011 - 12:47 PM

      Chiar a fost! Mi-ar placea sa vad in orasele mici, dar frumoase, astfel de proiecte implementate. Se pot face multe cu chef de munca si bunavointa!

      Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.