Perspective asupra concurentialitatii in Romania
Am analizat de multe ori perspectiva asupra concurenței în România, mai ales pe piața comunicării, fiindcă aceasta e aria mea de expertiză. Abordările sunt dintre cele mai înflăcărate, uneori întâlnindu-se cu absurdul, dar am văzut și acțiuni făcute cu mult curaj și încredere în propriul brand.
Cel mai adesea, ”oamenii de brand”, fie ei brand managers, marketing managers sau social media managers, tind să devină prea atașați de produsele/companiile/serviciile cu și pentru care lucrează. Nu e nimic rău în asta, fiindcă și mie mi se întâmplă la fel: investesc emoțional în proiectele pe care le fac, pentru că jobul meu e parte din mine și nu mă pot disocia complet de el. Eu încerc să dezbat aici acea extremă în care cad mulți oameni de comunicare/marketing/branding: de a nu vedea dincolo de ”marginea” companiei pentru care lucrează.
Cred că o doză de obiectivitate și de realism e necesară uneori pentru a putea reacționa corespunzător în situații de comunicare în care întâlnirea cu o companie sau un brand concurent este inevitabilă. Într-un mediu în care comparațiile între produse reprezintă al doilea pas în procesul de achiziție (după identificarea produselor sau serviciilor dorite și investigarea individuală a acestora), cred că este bine să ne aducem aminte că:
Produsul/serviciul companiei pentru care lucrăm nu este perfect.
Deși ni se întâmplă tuturor să promovăm serviciile sau produsele în care credem drept ”cele mai bune”, ”cele mai performante”, ”cele mai eficiente”, știm, în adâncul sufletului nostru, că rareori se întâmplă să fie așa. Produsele și serviciile nu sunt perfecte, fiindcă în producerea sau implementarea lor sunt incluși o mulțime de factori și circumstanțe care pot genera erori, probleme sau defecte. Trebuie să acceptăm cu produsul sau serviciul pentru care comunicăm este imperfect. Trebuie să-i cunoaștem punctele forte, dar și limitele, pentru a ști să-l prezentăm cu justețe în fața consumatorilor.
Produsul/serviciul companiei pentru care lucrăm nu este singurul din lume cu specificațiile și opțiunile pe care le are.
În ritmul nebunesc în care companiile lucrează pentru a produce noi modele de produse și noi versiuni de servicii, a pretinde performanța absolută pentru orice este deja un pic prea mult. Trebuie să acceptăm că brandul nostru știe să facă X, Y și Z foarte bine, iar concurența se pricepe la A, B și C. Acceptarea și studierea concurenței face parte dintr-o strategie sănătoasă de business. Nu plecați niciodată cu impresia că nu aveți concurență, fiindcă e posibil să aveți probleme fie legate de piață, fie de analiza incorectă a acesteia.
Consumatorul nu trebuie să accepte neapărat ce i se dă, pentru că vine de la un brand de renume.
Au trecut de mult zilele în care Henry Ford îi dădea dreptul oricărui client să-și aleagă culoarea mașinii atâta timp cât era neagră. Consumatorul știe care sunt cele mai competitive branduri de pe piață și nu ezită să le compare produsele din categoria care îl interesează. Nu mizați pe notorietatea brandului când încercați să discutați cu un consumator nemulțumit, fiindcă, dacă nu e suficient de atașat emoțional față de brand, veți părea încrezuți. Adoptați perspectiva clientului și încercați să vedeți ce puteți rezolva și unde pot interveni îmbunătățirile.
Comparațiile și opiniile sunt bune!
Am văzut de multe ori branduri care nu suportau ideea de a apărea pe același blog sau site pe care apăruseră și concurenții lor. Când vorbim de un outlet media care trăiește din oferirea de informații pertinente și documentate publicului, nu putem interzice acestuia să publice despre concurență.
Comparațiile sunt bune! Opiniile cu privire la mai multe produse ale brandului și ale concurenților săi sunt utile! Învățați din ele, fiindcă puteți descoperi idei și abordări pe care nu le-ați intuit. Învățați să susțineți brandul ca un avocat în fața unui juriu. Nu puteți nega accesul oamenilor la informațiile despre produsele și serviciile concurenței și nici diseminarea acestora. E absurd să credeți că valoarea produselor/serviciilor proprii va crește dacă nu apar păreri despre concurență.
Nu uitați de Zero Moment of Truth!
Lupta pentru vizibilitate în zona de online e aprigă, iar cei care o vor câștiga sunt cei curajoși, care îl integrează pe consumator, pe blogger, pe jurnalist în ciclul de producție și rafinare a produselor și serviciilor. Desigur, dacă e vorba de exclusivitate consimtiță în contract, atunci discuția aceasta nu mai mare loc. Eu consider că trăim într-un mediu în care comparațiile sunt inevitabile, așa că cel mai bun lucru pe care îl putem face, în calitate de oameni de comunicare, este să găsim metode creative și oneste de a evidenția punctele forte a brandurilor pe care le promovăm.
Voi cum tratați concurența în domeniul vostru?