Pactul de incredere

Una dintre relațiile esențiale pe care le avem pe durata vieții noastre este aceea pe care o avem cu medicul nostru. Fie el medic de familie, dentist, oftalmolog etc, medicul e persoana care ne inspiră teamă, dar în care ne punem și speranțele că va ști mai bine decât noi să descopere cauza vreunei dureri. Mai mult decât atât, medicul este persoana către care privim pentru îndrumare și pentru tratament ca noi să revenim la starea de normalitate cu care trupul sau mintea noastră sunt obișnuite.

Doar că se întâmplă ca medicii să dea greș. Desigur, nici ei nu sunt super oameni. Și ei sunt predispuși erorilor, iar medicina nici ea nu este o știință exactă. În fiecare an apar studii noi, medicamente noi și tot felul de proceduri care ajung să fie un motiv de confuzie pentru pacienții care nu știu încotro să apuce.

Însă mai există un fel de a greși: din ignoranță sau nepăsare, ce stau la baza unei pregătiri incomplete, fiindcă un medic a uitat că e important nu doar să-ți construiești un renume, ci să-ți și menții standardele înalte prin studiu continuu.

Din păcate pentru mine, am avut de-a face cu un astfel de medic, considerat o ”instituție” în domeniul său. La îndrumarea sa, am urmat un tratament destul de restrictiv care a avut zero rezultate. Ce m-a frapat, însă, a fost că am primit același tratament în momentul în care am revenit pentru o consultație cu aceeași problemă. Și atunci m-am întrebat dacă nu cumva o altă opinie nu ar fi de folos.


Doctor with stethoscope in a hospital via Shutterstock

Sunt ”pe piață” o mulțime de medici de renume, care și-au construit un brand într-o perioadă favorabilă pentru cariera lor, dar care și-au pierdut pe parcurs răbdarea sau pasiunea, chiar dacă nu le lipsesc resursele de niciun fel. Și e tare greu să găsești acei oameni încă pasionați de practica medicinei, care nu vor să-ți dea un pumn de pastile, rețete copy/paste, ci mai degrabă să găsească o soluție adecvată pentru tine, cu mai puține șanse de efecte secundare.

Din fericire, se mai găsesc și acești medici buni, pe care, de cele mai multe ori, îi veți cunoaște prin intermediul recomandărilor primite de la prieteni. Nu spun că poate pentru unele persoane nu funcționează metode considerate neadecvate pentru stadiul actual al medicinei, însă cum să nu-ți dorești să fii cel mai bun când ai la dispoziție resursele necesare care să-ți permită să oferi ce e mai bun pacienților pe care îi ai?

Să pui temei pe cinstea cuiva e mare lucru în ziua de azi, mai ales când vine vorba de sănătatea noastră sau a celor dragi. Să alegi în cine ai încredere, însă, devine o provocare în sine, cu atât mai mult cu cât totul se trăiește pe propria piele. Până la urmă, cum e bine să ne alegem medicii la care mergem?