Andrei e unul dintre acei oameni pe care am senzația că-i știu dintotdeauna. Știu sigur că, înainte să-l cunosc, l-am auzit pe Bobby vorbind despre el și despre proiectele pe care le-au făcut împreună. Din păcate, ne-am văzut rar, însă mereu am purtat conversații interesante când ne-am întâlnit. Prietenia care ne leagă este specială, fiindcă se păstrează în ciuda distanței și a faptului că nu vorbim atât de des pe cât ne-am dori.
Andrei e unul dintre acei oameni care știu bine ce vor, fiindcă are experiență de viață. Mereu primitor, are darul de a transforma locurile din jur în povești. Atent la detalii, Andrei e omul care îți aduce aminte să te bucuri de viață, în tihnă, și să savurezi fiecare clipă, fiecare pahar de vin sau fiecare îmbucătură dintr-o gustare delicioasă.
Și dacă aș putea să scriu despre un talent specific de-al său, aș spune că știe foarte bine să găsească locuri frumoase, speciale, prin povestea lor, prin atmosfera lor sau prin oamenii care le-au sfințit. Andrei are gusturi variate și cu totul unice, plecând de la muzica sârbească și până la folclorul românesc, pe care îl iubește cu pasiune, așa cum spune el însuși. Și din această dragoste de țară și de poveștile cele vechi s-a născut ceva minunat.
Prin Transilvania
Am văzut Transilvania mai întâi doar în trecere, mergând spre Timișoara sau Maramureș, iar apoi am avut norocul să o străbat ceva mai atentă când am redescoperit România. Mi-am dat seama deîndată că sunt multe, enorm de multe frumuseți de văzut, locuri de străbătut la pas și povești de ascultat.
Când Andrei mi-a spus despre proiectul său, Prin Transilvania, am știut că va fi ceva deosebit. Apreciez enorm acei oameni care își asumă uriașa responsabilitate de a duce mai departe poveștile și istoria unui neam, de a face lumină asupra trecutului care de prea puține ori ne mai atrage atenția. Într-o lume în care noul domină totul, e important să ne aducem aminte de lucrurile care au răzbătut prin timp, ca să nu ne pierdem rădăcinile și originile.
În spatele proiectului Prin Transilvania se ascunde o echipă de oameni minunați, care mai de care mai talentați și cu suflete mai calde. Îi știți cu siguranță pe toți: Alex Dima, Dragoș Asaftei, Răzvan Antonescu, Ruben Kislaki și Oana Olaru-Zăinescu.
Ei vor fi cei care ne vor ajuta să ne concentrăm privirile asupra cetăților, castelelor, oamenilor, legendelor și obiceiurilor care fac Transilvania un ținut de poveste care rezistă într-o epocă de-a dreptul copleșită de complexitate și tot mai îndepărtată de valorile autentice. Sper să reușesc în acest an să petrec tot mai multe weekenduri departe de București și să ajung cât mai des prin Transilvania. Sunt sigură că Andrei și echipa sa îmi vor sugera cele mai frumoase priveliști și cele mai captivante locuri de văzut în scurtele-mi aventuri.
Andrei, îți mulțumesc pentru prietenie și pentru lucrurile minunate pe care le faci!
Sursa foto: Prin Transilvania.