Mentalitatea de antreprenor

De fiecare dată când am ocazia să stau de vorbă cu persoane care își caută un job realizez cât de important este să ai o atitudine antrepreorială când bine vorba de munca pe care o faci. Chiar dacă nu e opțiunea ta de carieră să-ți faci propria companie, sunt câteva atitudini și comportamente care îți pot veni în ajutor într-un peisaj al resurselor umane extrem de competitiv.

Libertate & responsabilitate

Eu am avut norocul ca primul meu job să fie în echipa lui Bobby Voicu, de la care am învățat enorm de mult și care mi-a acordat libertatea de a-mi pune ideile în practică, desigur, nu fără indicații prețioase extrase din experiența sa, experiență care mie îmi lipsea. Acest mod de lucru bazat de un grad de independență, dar și asumându-mi rezultatele și greșelile ce pot surveni m-au făcut să-mi dezvolt obiceiuri pe care nu le întâlnești prea rar în companii cu medii de lucru restrictive.

Desigur, acum că lucrez deja de câteva luni aproape în exclusivitate cu antreprenori și am avut ocazia să-mi aprofundez cunoștințele despre această zonă profesională, am chiar mai multe motive să cred că formarea unei mentalități specifice nu poate fi decât utilă, indiferent de jobul pe care îl ai sau pe care ți-l creezi.

Nevoia te învață

Vechea zicală românească este valabilă și în 2014 ca și atunci când a apărut. Când conduci propria companie, de cele mai multe ori nu știi să le faci pe toate, însă trebuie să faci puțin (sau mult) din toate. Așa că înveți într-un ritm accelerat despre tot, de la management de produs și până la contabilitate. Chiar dacă nu ai propria companie, nu strică niciodată să acumulezi cunoștințe din orice domenii. Îți vor fi utile pentru a-ți înțelege mai bine colegii, pentru a ști să trimiți brief-uri mai bune etc.

Nu lăsa pe mâine ce poți face azi

În lumea antreprenorială, ai oameni care depind de tine, ai traiectoria unei companii de modelat. În acest context, nu ai luxul de a lăsa lucrurile pe a doua zi. A amâna deciziile sau task-urile importante înseamnă să-ți pui singur piedică. Același lucru este valabil și pentru orice angajat. Desigur, asta nu înseamnă să dormi sub birou, dar o mai bună organizare te poate ajuta să creezi lucruri valoroase rezolvând și problemele mai puțin plăcute mai repede și oferindu-ți spațiu mental pentru soluții creative.

Muncește pentru a trăi, nu trăi pentru a munci

Antreprenoriatul nu este perceput ca un job de către cei pe care i-am cunoscut, ci ca un mod de viață. Este o cale care accelerează ritmul dezvoltării personale, care te ajută să-ți folosești abilitățile în moduri de care nu te credeai capabil(ă). Antreprenorii cu care am ocazia să lucrez eu nu detestă ziua de luni și nu ”rup ușa” vineri la 5, ci vin mereu plini de energie și motivație, fiindcă lucrează pentru ceva ce își doresc enorm.

Chiar dacă nu ai curajul de a-ți înființa propria companie sau acesta nu e visul tău, asta nu înseamnă că nu poți încerca să-ți modelezi jobul astfel încât să ajungi să faci ce îți dorești cu adevărat. Dacă lucrezi într-un mediu prea restrictiv unde nu ți se oferă oportunitatea de a-ți pune în practică ideile, atunci caută alt job. În fond, totul depinde de tine. Aceasta e o lecție pe care am învățat-o și eu, iar învățămintele sale mi-au deschis porți către o lume nouă și plină de posibilități. Iar acum pot spune cu toată sinceritatea că am exact jobul pe care mi-l doresc!

How to Web 2013 team

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.