Maramures – day 3

Ne-am trezit de dimineata in Baia Mare (spre nefericirea mea…nu mai puteam de oboseala), pregatiti pentru o zi de vizitat chestii. Nu stiam inca ce chestii, dar am facut planul in timp ce am luat micul dejun. In acelasi interval eu mi-am dat seama ca am racit. Rau. De la aerul conditionat din masina, desigur. Nas infundat, care curgea ca un robinet etc. Nu continui cu descrierea, fiindca n-are rost sa strict tonul postului. :))

Cand gazdele noastre binevoitoare au inceput sa ne povesteasca despre cate avem de vizitat in Baia Mare am ramas uimita! Un oras doar un pic mai mare decat Focsaniul, cu 20000 de locuitori in plus, are vreo 6 muzee, planetariu si zoo. Am zis ca trebuie neaparat sa vedem cat mai multe, asa ca am plecat spre Muzeul de Arheologie si Istorie.

Adapostit in cladirea reconditionata in care a functionat Monetaria orasului, M

uzeul de Arheologie si Istorie e mult mai mare decat ma asteptam. Era destul de pustiu pe acolo, asa cum se intampla de obicei in muzeele din orasele mici, dar cu siguranta turistii trebuie sa mearga. Am gasit piese interesante, precum o placa funerara pusa de Stefan cel Mare (the coolest domnitor ever! 😀 ) la mormantul lui …am uitat cum il chema si n-am fotografiat explicatia. Sorry. Dar merge

ti si vedeti, e foarte frumos! Piesele me

le preferate, dupa aceasta placa desigur, au fost sabiile, o armura medievala, sigiliile Principatelor Romane si emblemele acestora, o masina de scris incredibila si cartea Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia.

In una dintre cladirile muzeului exista si o vasta colectie de ceasuri, printre care si ceasul original din Turnul lui Stefan, care se afla in centrul vechi al orasului (Stefan rulz! 😀 ). Am gasit acolo si un velociped din sec. 19. Nu inteleg nici acum cum puteau oamenii merge pe asa ceva.

Turnul lui Stefan cel Mare Baia Mare

Dupa ce am terminat de vizitat muzeul, am fost la o plimbare prin centrul vechi, recent renovat si foarte frumos. Poate avem noroc si va fi la fel de frumos si centrul Focsaniului dupa renovare.

Urmatoarea oprire am facut-o la Muzeul Satului, care e asezat pe un deal, langa parc. Iar ne-am trezit ca urcam dealul in mijlocul zilei, sub un soare neiertator, dar a meritat. Case din toate zonele Maramuresului veti gasi acolo si, daca aveti noroc, si un mar cu niste mere verzi foarte gustoase. 🙂 Mi-a placut faptul ca oamenii au pus pomi fructiferi si chiar porumb si, daca n-ar fi fost pustiu, ar fi aratat ca un sat adevarat.

Cand ne-am intors, am vazut pe drum 3 domnisoare imbracate in port popular, iar eu si tati aproape ca le-am scos din taxi-ul care le astepta ca sa le facem poze. Erau de la Liceul de Arta si erau foarte simpatice, asa ca nu s-au suparat ca au intarziat putin din cauza noastra.

Dupa pranz am fost la Muzeul de Mineralogie, pe care nu trebuie sa-l ratati cu nici un chip. Nu va puteti inchipui ce comori ale naturii se ascund acolo si nu ma refer la pietre pretioase. Am fost si la Antipa si la Muzeul de Geologie din Bucuresti, dar ce am vazut in Baia Mare m-a lasat cu gura cascata. Nu am crezut niciodata ca o bucata de gips poate fi atat de spectaculoasa. Mama natura depaseste, intotdeauna, orice asteptari. Poze nu am facut, fiindca nu ar fi putut surprinde frumusetea florilor de mina, dar va puteti uita aici sa vedeti cateva minuni. Daca aveti drum pe acolo, mergeti neaparat!

Astfel am incheiat o zi frumoasa si foarte educativa! Mi-am depasit clar recordul personal si am stabilit unul nou: 4 muzee intr-o zi! 😀

LE: Imi cer scuze pentru pozele puse aiurea, dar nu mai rezist sa le aranjez. Ma scoate din minti chestia asta la WordPress. De acum le pun pe Facebook si dau link.