Interviu cu Evgeni Gromik despre bărbații și despre dans
Eu am o pasiune pentru oamenii pasionați. Știu cum sună și exact așa am vrut să formulez, fiindcă oamenii de tipul acesta mă inspiră. De data asta vă aduc mai aproape un om de la care mulți avem de învățat. Numele lui e Evgeni Gromik și a fost profesorul meu de dans la Școala de Dans One Beat, unde am mers pentru (doar) o lună la cursuri de streetdance. Am renunțat din lipsă de timp, dar mi-am promis să continui deîndată ce pot. Cu Eugen, așa cum îi spun prietenii din țara lui adoptivă, România, am făcut studio dance și m-a marcat pasiunea și implicarea cu care ne preda fiecare mișcare.
Mereu am crezut că dansul ne face mai frumoși, mai plini de viață, mai atrăgători. Mi-ar placea să vad mai mulți bărbați care să aiba curajul să facă un pas în față și să danseze în largul lor, fiindcă nu cred să existe vreun om pe lume care să nu simtă niciodată nevoia să danseze. Un bărbat care știe să danseze, care știe să se miște în ritm cu o femeie e fermecător. Atunci, dragi bărbați, de ce vă e teamă? Dacă nu știți de unde să începeți, poate vă dă Eugen câteva idei.
Bărbații și dansul… De multe ori, la întâlnirea acestui cuvânt – DANSUL, bărbații nu prea reușesc să vadă sau să găsească o posibilă legatură între “masculinitatea lor” și acea “finețe a dansului”, asociind mai degrabă dansul cu ceva feminin. Poate că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că mulți dintre ei, când se gândesc la dans, văd doar baletul clasic, excluzând și celelalte stiluri, cum ar fi streetdance-ul cu toate derivările sale sau dansul modern.
Ce înseamnă dansul pentru tine: pasiune, sport, dezvoltare personală? Dar pentru ceilalți bărbați ce crezi că înseamnă?
Pentru mine dansul înseamnă mult mai mul decât o pasiune,un sport sau un mod de viață. E ceva la superlativ și ceva dincolo de orice descriere pe care aș putea să o fac. Pentru mine, dansul este o artă pe care sunt obligat să o transmit mai departe. E ceva divin, e ceva ce am studiat de mic și am mândria de a transmite mai departe.
Pentru alții dansul ar putea fi un mod de relaxare sau de comunicare. Am o grupă de cursanți în care majoritatea vin doar pentru a se relaxa dupa serviciul obositor. După cum spun ei, dansul li se pare mai plăcut decât fitness-ul sau aerobic-ul (mai ales dupa o zi grea de muncă).
Față de acum un an, ai observat o creștere sau o scădere în interesul bărbaților pentru dans?
Există mereu un anumit procent al bărbaților care frecventează cursurile de dans. Bineînțeles, mi-aș fi dorit că numărul lor să fie mai mare, dar se pare că este vorba doar de un anumit targhet de oameni deschiși la așa ceva.
Care sunt cele mai dese prejudecăti ale bărbaților despre dans? Cum le combați?
Există o astfel de gândire precum că dansul ar fi o ocupație lipsită de sens ce-ți ocupă timpul… inutil. Este destul de greu să le schimbi concepția oamenilor cu o astfel de “judecată”, pentru că cel mai probabil nici nu prea se poate. Eu îi înțeleg și le respect opiniile, dar există de multe ori discuții pe tema aceasta în care eu le arăt total opusul. Poate că stând toată ziua într-un birou, printre acte și hârtii, chiar ei sunt cei care lasă de multe ori timpul să treacă. Dacă ajung să-și pună un semn de întrebare în legătură cu acest lucru – deja e de bine.
Citește restul interviului pe Manly.ro.