Gravity – te readuce cu picioarele pe pamant

De multă vreme nu am mai văzut un film care să mă facă să-mi pun niște întrebări serioase legate de percepția mea asupra anumitor aspecte. ”Gravity” a fost filmul care mi-a provocat mintea să disece concepte greu de înțeles, precum viața în spațiu și ce mecanisme mentale te pot susține când te confrunți cu vidul.

”Gravity” e un film mult mai bun decât te-ai aștepta. E un univers care te desprinde de realitate și te transportă într-o situație pe care o percepi ca fiind imposibil de rezolvat, deși speranța continuă să ardă în sufletul tău. Dificultatea de a te imagina în afara planetei este dublată de faptul că ajungi să fii foarte conștient de condițiile în care trăiesc astronauții de pe Stația Spațială Internațională și te întrebi ce forță supraumană îi susține într-un mediu în care legile fundamentale cu care suntem obișnuiți sunt suspendate.

shutterstock_114129862 - Copy
The Earth from space via Shutterstock

Și dacă vă întrebați dacă situația din film este una realistă, răspunsul este că ”da”, dat chiar de NASA.

Sandra Bullock a avut parte de șase luni de antrenament intens pentru a putea face față condițiilor de filmare și pe bună dreptate, fiindcă realismul cu care transmite emoțiile pe care le trăiește este cutremurător. Iar filmul acesta a fost un proiect care a stat ani de zile în dezvoltare, fiindcă:

[…] the film’s ambition – in terms of the cinematography, visual effects, and realistic “story atmosphere” of outer space – proved to be too challenging and Cuarón had to wait for the technology to be far more advanced and progressed to meet his vision; that was finally realized in 2009 with James Cameron’s Avatar.

Sursa.

Și încă un fapt care mă face să zâmbesc reținut: pe durata filmului, în 90 de minute, Stația Spațială Internațională face înconjurul Pământului. Așa că atâta timp cât am stat în sala de cinema, astronauți reali, cu familii reale și povești ca ale noastre ne priveau din golul imens dintre planete. Gândul acesta mă înfioară…

Finalul filmului e un moment tensionat prelungit, care mi-a readus aminte de aprecierea pentru legile fizicii care ne guvernează viața și ne fac să trăim în siguranță în colțul nostru de lume. E un film ce mi-a lăsat o senzație pe care nu o voi uita prea curând. De văzut la IMAX.

4 Responses

  1. Sorin
    Oct 16, 2013 - 08:14 AM

    Hey stranger. Vis-a-vis de aprecierea pentru legile fizicii, am gasit acum aprox. 1 luna de zile un anunt facut de NASA referitor la cautarea de persoane dispuse sa stea numai in pat timp de aproximativ 60-70 zile pentru a analiza anumite reactii ale corpului uman in anumite conditii pentru urmatoarele misiuni in spatiu.

    http://www.businessinsider.com/nasa-will-pays-you-to-lie-in-bed-2013-9

    Iar un film din categoria celor care iti raman in gand si dupa ce stingi televizorul si nu te fac sa iti para rau dupa timpul petrecut, iti recomand The Iceman, in cazul in care nu l-ai vizionat deja, bineinteles inspirat din caz real.

    Te urmaresc cu mare interes, continua sa faci ceea ce faci pentru ca te descurci de minune. Bravo !

    Reply
    • Andra Zaharia
      Oct 16, 2013 - 08:26 AM

      Multumesc pentru gandurile frumoase, Sorin! Citisem si eu despre acest studiu si mi se pare ca trebuie sa fii curajos sa fii “cobai” pentru astfel de conditii care iti pot modifica modul in care functioneaza organismul. Mersi frumos si pentru recomandarea de film. L-am pus deja pe lista “de vazut”. Sa ne citim cu bine!

      Reply
  2. Alexandra
    Jan 08, 2014 - 06:01 PM

    Super film! Mă bucur că mai sunt oameni care l-au apreciat cum trebuie…până acum am auzit numai păreri de genul „fără acțiune, plictisitor etc.”. Eu cred că menirea unui film este să-ți lase o senzație pe care să n-o uiți prea curând cum ai spus tu, și acest film chiar a reușit. 10 pentru articol! 😀

    Reply
    • Andra Zaharia
      Jan 09, 2014 - 12:10 PM

      Multumesc, Alexandra! Ma bucur ca impartasim aceeasi opinie. 🙂

      Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.