Fetele din PR și băieții din IT

Îmi doresc de multă vreme să scriu un articol despre relația (de muncă, desigur) dintre fetele din sfera comunicării și băieții din IT și asta pentru că e o relație care poate fi îmbunătățită, ca oricare alta. Menținerea și cultivarea acestei relații este cu atât mai importantă cu cât rezultatele proiectelor noastre (și ale lor) depind de ea, iar viețile noastre profesionale sunt pe atât pe ușoare pe cât ni le facem.

”Fetele de la comunicare”

Așa le știu băieții de la tehnic sau drept ”piariste”. Unele-și merită apelativul (multe, din păcate), altele deloc, dar asta e altă poveste. Fetele care au terminat Litere, Limbi străine sau Jurnalism nu prea știu ele despre debugging, despre cum se raportează problemele, despre ce presupune să faci un logo (tehnic vorbind), însă au creativitate.

Ei bine, ca cele două tabere să colaboreze pașnic și productiv, e nevoie ca și doamnele și domnișoarele specializate în comunicare să deprindă câteva noțiuni tehnice minime, astfel încât să nu-i facă pe bieții programatori și designeri să-și piardă voința de a trăi.

Fiindcă citesc tot timpul povești de groază pe Clients from Hell, aș vrea să nu fiu niciodată un astfel de client, așa că mă străduiesc mereu să fiu cât mai clară în exprimare, cât mai concisă și eficientă.

Spre exemplu, iată câteva reguli minime care ar fi util de urmat în comunicarea dinspre PR către tehnic:

1. Fii clar și specific în formularea emailului.
2. Foloseste bullet points, bold și underline acolo unde ai de enumerat lucruri de făcut sau de evidențiat ceva foarte important.
3. Stabilește un deadline înaintea deadline-ului tău, ca să poți verifica și testa totul, fiindcă programarea nu e chiar floare la ureche.
4. Dacă ai nevoie de elemente grafice, chiar dacă nu ai talent la desen, fă o schiță a ceea ce-ți dorești. Dacă tu nu poți vizualiza produsul finit, atunci nici designerul nu va ști să intuiască exact ce-ți dorești.
5. Dacă ai probleme tehnice, explică în mod clar ce anume a mers prost și atașează și un printscreen.
6. Dacă nu știi ce înseamnă un anumit termen din limbajul tehnic, Google it! Really. Încă mă mir că există oameni care pun întrebări stupide ale căror răspunsuri se pot afla foarte simplu, fără să pierzi timpul cuiva.
7. Dacă ai o problemă minoră, n-ar strica să folosești același Google ca s-o rezolvi, fără să-l mai chemi pe unul dintre băieții de la tehnic să te ajute. O să crești în ochii lor și ai tuturor bărbaților. Din lume!

Băieții de la tehnic

Știți voi, nici băieții de la tehnic nu-s mereu cavalerii pe cai albi veniți să ne salveze (pe noi, fetele de la comunicare) din ghearele nemiloase ale deadline-urilor. Dragoș Manac știe că și ei mint uneori, scriind mailuri pline de vervă în care anunță că ”se lucrează la backend” sau alte scuze glazurate cu limbaj tehnic.

Trebuie să sții mereu ce să ceri și, cu timpul, vei învăța să aproximezi mai bine cât durează să se programeze un lucru sau altul și vei fi mai puțin credulă. 🙂

Până la urmă, în relația cu băieții de la tehnic e ca în relațiile amoroase: dacă nu le spui clar ce vrei, nu vei obține acel lucru, fiindcă nu are nimeni timp sau dispoziția necesară să-ți exploreze dorințele legate de programare și design.

Eu sunt una dintre norocoasele care au avut șansa să lucreze cu oameni talentați, serioși și harnici din domeniul IT-ului și design-ului, așa că voi pregăti un curând un articol dedicat lor, pentru că merită, vorba reclamei.

Cum e relația voastră cu ”fetele de la comunicare” sau cu ”băieții de la IT”?

Surse foto: 1, 2.

7 Responses

  1. Anne-Marie
    Aug 30, 2011 - 10:12 AM

    Eu una am avut de-a lungul timpul câte UN BĂIAT care se pricepe să meşterească tot ce înseamnă hardware şi software. Băiat pe care-l păstram până pleca din ţară 🙂 Mi s-a întâmplat. Şi acum când am o problemă ştiu exact la cine să apelez, dar îmi fac programul în funcţie de the IT guy 🙂

    Reply
  2. Ovidiu
    Aug 31, 2011 - 09:46 AM

    Da, intradevar interesant razboi intre domnisoarele PR si baietii IT. Si intr-adevar IT-istii sunt cunoscuti ca si persoane mai rigide decat media. Poate ca si toti sparg oalele in capul nostru. 😀
    Oricum tre sa intelegeti ca noi nu prea leavem cu comunicarea. Deci la mediere trebuie sa fie un 70-30 din partea voastra. 😀
    Interesant set de reguli. as adauga on top: Folositi wireframes sunt cel mai util tool ever. Daca totusi e greu sa faci wireframes cu un tool desenati pe hartie 😀
    http://en.wikipedia.org/wiki/Website_wireframe

    Reply
    • Andra Zaharia
      Aug 31, 2011 - 10:18 AM

      Eu nu l-as numi razboi, ca e pacat. Pana la urma e nevoie sa ne ajutam unii pe altii.E normal ca fiecare vine in relatia asta cu propriile abilitati si perspective, de aceea e bine sa invatam cate ceva unii de la altii. 🙂

      Reply
      • Ovidiu
        Aug 31, 2011 - 02:58 PM

        Asa-i nu e razboi, dar in opinia mea nici nu e normal sa discute direct un full Tech si un PR addicted. Trebuie un buffer/translator bidirectional. care de cele mai multe ori ar trebui sa fie un PM care la noi de cele mai multe ori tot tech e, Tech pur!

        Reply
        • Andra Zaharia
          Aug 31, 2011 - 03:04 PM

          So very true! Sa ai un om care stie sa vorbeasca ambele “limbi” e ideal! Cred ca oamenii cu abilitati semi-IT si semi-comunicare, sau inclinati catre una sau alta dintre profesii, dar care o inteleg si pe a doua, vor deveni foarte valorosi.

          Reply
  3. Ramona
    Aug 31, 2011 - 12:31 PM

    Foarte dragut articolul! L-am share-uit cu colegii si ne-am amuzat.

    Colegul meu de la webdesign s-a suparat pentru ca l-ai inclus in categoria It-istilor. El considera ca design-ul = creatie = comunicare. Si ii dau dreptate pentru ca el este genul web designer expert in crearea de “imagini” (cum le spun eu) care chiar transmit ceva. Ca sa fie treaba buna, il bagam si pe el in gasca noastra de “fete din comunicare”:))

    Cat despre colegii de la programare..eu cred ca trebuie sa-ti gasesti un aliat printre ei. Eu de exemplu, am un “Faceprogramator” care imi aduce la viata toate ideile mele traznite si nebunesti si apoi le integreaza pe Facebook.

    Reply
    • Andra Zaharia
      Aug 31, 2011 - 12:39 PM

      Ma bucur ca ti-a placut. 🙂

      Cat despre colegul tau, desi l-am inclus oarecum in zona web development-ului, sunt foarte constienta ca design-ul e o forma de comunicare si am un mare respect pentru asta. Asa ca sa-i dai comentariul sa-l citeasca, sa nu ramana cu impresia gresita.

      Si eu cred ca trebuie sa ne fie prieteni, fiindca nu trebuie sa fie vorba de o relatie conflictuala, ci de una pasnica si cat mai productiva.

      Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.