Despre mancare si moralitate cu Nigella Lawson
Unul dintre lucrurile pe care le-am descoperit odată cu faptul de a avea din nou cablu TV în casă a fost Paprika TV, care, uneori, difuzează conținut extrem de interesant.
Țin minte că, acum mai bine de un an, în timp ce televizorul era deschis, mi-a atras atenția o voce caldă și îmbietoare ce vorbea despre voluptatea ciocolatei. Am tras cu ochiul la TV și așa am văzut-o pentru prima dată pe Nigella Lawson, jurnalist, autoarea de cărți de gătit și iubitoare a mâncării cu gust și cu suflet.
Pornind de la acea primă emisiune, am vrut să aflu mai multe despre ea, așa că, din când în când, mai descopăr câte-un crâmpei din universul pe care l-a construit în jurul său. Ieri seară, spre exemplu, am văzut o discuție pe care a avut-o cu Alain de Botton, scriitor și el, dar mai ales ”filozof la rang de rockstar”, discuție al cărei subiect a fost relația noastră, a oamenilor, cu mâncarea.
Au vorbit amândoi despre raportul nostru cu mâncarea și diversele curente extremiste care împing oamenii către un stil de a găti sau a mânca sau altul. Nigella a amintit despre moralitatea actului de mânca, despre semnificația sa și despre plăcerea pe care o resimțim cu această ocazie. Alain de Botton a punctat câteva elemente cheie care ne fac (sau ar trebui să ne facă) să conștientizăm importanța alimentelor pe care le consumăm, atât ca impact asupra organismului nostru, cât și asupra naturii.
Mi-au plăcut temele discuției și m-au făcut să-mi readuc aminte cât de important este să fim conectați la ce ni se întâmplă și cât de ușor este să picăm într-o rutină care automatizează anumite aspecte ale vieții care n-ar trebui să ne scape.
Dar cel mai bine ascultați-i și voi pe cei doi oameni minunați:
Featured photo: Chiabatta Italian bread with olive oil, space for text via Shutterstock