Despre lucrurile mărunte
După ultimele două luni, în care mi-am folosit aproape toate rezervele de energie, răbdare și efort mental, am realizat un lucru aparent banal, însă care e cât se poate de adevărat: mai mult decât orice, contează lucrurile mărunte pe care le faci în fiecare zi pentru tine.
În teorie știm cu toții acest lucru, însă rareori îl conștientizăm. Eu una m-am lovit de el când am rămas fără energie fiindcă am crezut că pot face totul și am crezut că pot da randament 150% în fiecare zi, fără să-mi las loc de pauză sau măcar să respir liniștită. Perioadele cu o mare încărcătură emoțională negativă și mult stres ne readuc aminte că avem un corp și o minte pe care le neglijăm adesea. De cele mai multe ori mâncăm în grabă și luăm vitamine când vedem că nu mai facem față. Mergem la doctor doar când avem urgențe și facem sport doar fiindcă vrem să slăbim. Nu neg că și eu aș fi vrut să găsesc o cale mai ușoară pentru a-mi reface rezerva de energie, însă organismul nu are un buton de reset.
A vrea mai mult, dar pentru sine
Văzând problemele de sănătate cu care se confruntă oamenii din jurul meu, am realizat că este esențial să faci acele câteva lucruri care vor conta pentru tine, în fiecare zi. ”În fiecare zi” este expresia cheie aici, fiindcă aceasta e partea cea mai grea. Din proprie experiență știu cât este de dificil să-ți faci un obicei din a trăi sănătos și nu spun acest lucru fiindcă nu mi-ar plăcea o viață sănătoasă (fiindcă nu fumez, nu prea beau alcool, nu beau cafea, sucuri acidulate etc.), ci fiindcă întotdeauna pare să apară ceva mai important de rezolvat. M-am apucat de sală de nenumărate ori și apoi am renunțat din lipsă de timp, fiindcă voiam să muncesc mai mult, mai bine, să fac mai multe lucruri, să mă implic în mai multe proiecte. Mi-am făcut un obicei, încă de mică, din a-mi asuma mai mult decât pot duce. Deși acest lucru m-a ajutat să-mi depășesc multe limite și să învăț foarte mult, m-a și suprasolicitat până la epuizare.
Acum nu vreau decât să fac mai mult pentru mine. De multe ori nu realizăm, în tinerețea noastră, cât de mult influențează ce facem acum modul în care ne vom simți peste 10, 20 sau 30 de ani. Prinși în problemele zilnice, nici nu apucăm să ridicăm privirea și să ne gândim cum ne va fi peste o perioadă mai lungă de timp. ”Tragem tare” fiindcă avem energie, fiindcă avem impresia că avem resurse nelimitate. Din păcate, acest lucru este fals. Eu l-am aflat pe pielea mea și acum încerc să-mi schimb obiceiurile până nu e prea târziu.
Un exercițiu de 21 de zile
Cercetările spun că unei persoane îi trebuie 21 de zile ca să-și construiască un nou obicei sau să renunțe la unul. Fie că vrei să mergi la sală, să mănânci mai sănătos sau să te lași de fumat, creierului și corpului îi trebuiesc 21 de zile pentru a face din acest lucru o necesitate. Așa că vreau să experimentez să văd dacă e adevărat. Încerc să-mi adaug rutinei zilnice timp pentru 3 lucruri importante:
– să fac 30 de minute de sport în fiecare zi (mai ales pentru coloana solicitată de statul la calculator și mai apoi pentru slăbit)
– să îmi iau doza zilnică de calciu (care ajută la slăbit, la o stare mai bună a organismului și previne osteoropoza și alte boli asociate lipsei de calciu)
– să citesc 30 de minute pe zi (de obicei citesc mult, însă când sunt obosită tind să mă uit la seriale, iar eu vreau să încerc să nu mai stau cu ochii în laptop înainte să adorm, ca să pot dormi mai bine).
Știu că nu va fi ușor, că e posibil să intervină multe alte lucruri în programul meu, dar vreau să văd că se poate, vreau să-mi demonstrez mie că funcționează și că pot să-mi fac un obicei din a face lucruri bune pentru mine. Pentru a-mi îndeplini aceste task-uri, am găsit o resursă foarte bună pentru exerciții fizice – blogul lui Valentin și o rețea socială axată pe sport, Fitocracy, am și un infografic care să mă ajute să nu uit câte lactate trebuie să consum și am un teanc de cărți începute pe care vreau să le termin.
Tu ce obicei ai vrea să-ți construiești în 21 de zile? Sau poate ai un obicei de care vrei să scapi. Poate putem găsi o cale să ne susținem de-a lungul acestei perioade.
photo credit: visualpanic via photopin cc
photo credit: Amio Cajander. via photopin cc