Întotdeauna după un weekend petrecut ceva mai departe de tehnologie decât de obicei îmi aduc aminte ce rol important joacă această infrastructură fantastică în viața mea. Tindem să nu mai apreciem lucrurile pe care le avem după o perioadă, fiindcă ne obișnuim cu ele.
Mai țineți minte cum ne minunam de primele telefoane mobile? Țin minte că, în familia mea, prima care a avut telefon mobil a fost bunica mea, pe care o suna mătușa de departe. Acum să ai un smartphone e deja o banalitate.
Primul calculator a fost o mare bucurie pentru mine și am învățat de una singură ce și cum. Întâlnirea cu conexiunea la Internet a fost și mai spectaculoasă, fiindcă descoperisem locul preferat ”de joacă” și sursa inepuizabilă de informații. Au urmat nopțile pierdute în fața monitorului, descoperim platforme de comunicare, forumuri, grupuri de oameni și făcându-mi chiar prieteni cu care mai țin legătura și acum. Acum faptul de a avea un laptop a devenit aproape ubicuu.
Sunt mereu în căutarea noului, fiind printre primii care se înscriu în private beta pentru a testa noi platforme, noi canale de comunicare și noi produse din sfera tehnologiei. Mă minunez de fiecare dată când contemplez asupra dimensiunii fantastice a rețelelor care ne leagă, fie ele de fibra optică sau sateliți care transmit informația într-o fracțiune de secundă. Ne enervăm când nu primim informația atât de repede pe cât ne-am dori, însă dacă am sta o secundă să ne gândim la toate instrumentele tehnice și la toate persoanele implicate în trasmiterea acelei informații, am fi mult mai recunoscători că acest lucru este posibil.
Și tu ești un explorator
Arhitectura informațională a societății noastre a devenit un dat, un fapt bine ancorat în viețile noastre, însă, acum că avem mijloacele să facem tot ce ne-am putea dori, care este următorul pas?
Eu cred că acest pas următor este descoperirea! Pentru mine, descoperirea înseamnă mirare și entuziasm, bucurie sinceră și curiozitate nestăvilită. Descoperirea înseamnă să te întrebi mereu ”de ce?” și să-ți lași mintea să cutreierea prin locuri nebănuite.
Online, descoperirea este mult mai ușoară. Zilnic mi se dezvăluie chipuri noi, asocieri de cuvinte creative și originale, abordări noi, perspective cu totul speciale. Îmi petrec zilele online și nu mă voi sătura niciodată de diversitatea și frumusețea naturii (umane).
Și recunosc faptul că acest post a fost inspirat de noua platformă de comunicare a celor de la UPC România, care are un îndemn simplu pentru fiecare dintre noi:
”Descopera ceva extraordinar in fiecare zi!”
Ba mai frumos e că UPC România sprijină o expoziție pe care neapărat îmi doresc să o văd: revista National Geographic aniversează 10 ani de prezență în România, așa că va prezenta descoperirile extraordinare din ultimii 10 ani la Biblioteca Națională.
Expoziţia se desfășoară în perioada 24 aprilie – 12 mai și se poate vizita în aripa Dâmboviţa a Bibliotecii Naționale, în cadrul programului zilnic de funcţionare (10.00-18.00) iar accesul este gratuit pentru toată lumea. Pentru mai multe detalii, accesați site-ul National Geographic.
Exploratorii moderni nu mai pleacă în aventuri demne de a fi transpuse într-un roman, însă se implică în alte tipuri de eforturi ce duc la mari descoperiri: ei își depășesc limitele creând tehnologii uimitoare, inovând constant pentru confortul nostru zilnic. Merită să le mulțumim din când în când, nu-i așa?
Sper să ne întâlnim la expoziția de la Biblioteca Națională, să realizăm împreună cât de mult am evoluat în ultima decadă și să ne pregătim pentru a face mai multe în următorii 10 ani.
photo credit: NASA’s Marshall Space Flight Center via photopin cc
photo credit: Flying Jenny via photopin cc
photo credit: Mcx83 via photopin cc