De ce e bine ca exista 50 Shades of Grey

Am fost la 50 Shades of Grey cu ale sale momente… rele, fiindcă pe cele bune nu le-am putut găsi, așa cum veți remarca și din opiniile Claudiei sau cele ale lui Carmen. Însă de data aceasta nu vreau să vorbesc despre nota de pe IMDb, despre regia slabă sau despre nepotrivirea actorilor, ci aș vrea să spun că mă bucur că există aceast film și aceste cărți, așa slabe cum sunt ele.

Despre aceste cărți și mult-așteptatul film s-au scris mii de articole pe tot globul. E drept, majoritatea dintre ele au tratat calitatea îndoielnică a trilogiei, însă unele dintre ele au abordat perspective precum: preferințele sexuale și impactul acestora asupra vieții de cuplu și a căsniciei, problema consimtământului, a violenței domestice ș.a.m.d. Spuneam că existența dezbaterilor asupra filmului este un lucru bun, fiindcă stimulează publicul de toate vârstele și clasele sociale să dezbată un subiect ce rămâne pe alocuri tabu în societatea noastră (și în altele): educația sexuală. Pe această temă, am găsit într-un articol din The Atlantic pe care vi-l recomand, următorul pasaj, care mi se pare că este foarte potrivit și pentru contextul românesc:

In an interview, Esther Perel, a sex therapist and the author of Mating in Captivity, said, “I find it amazing that this country at this point is going to spill quantities of ink talking about Fifty Shades, when it doesn’t even have a basic education on sex. It’s like you’re introducing alcohol to people who haven’t had any water in years.”

Statisticile legate de țara noastră ne arată că avem o serie de probleme grave ce derivă din preconcepții, idei învechite și o lipsă acută a educației sexuale. Așadar, iată motive pentru care ar trebui să discutăm mai organizat despre acest subiect:

Aceste cifre și clasamente ne arată că, deși accesul la internet este tot mai răspândit și la noi, populația României nu știe să folosească acest mijloc de informare pentru a se documenta cu privire la metodele de contracepție. Traumele fizice și mentale ce survin drept consecințe ale acestei lipse de educație sunt severe și nu ar trebui neglijate. Fac o paralelă aici cu filmul ce a stârnit această discuție, fiindcă protagonista din 50 Shades of Grey este ea însăși o ființă naivă și fără experiență, doi factori ce pot duce la situații cu final nedorit. Ca în orice context, un om dezinformat este ușor de manipulat de către o altă persoană, cu mai multă experiență. Asta se întâmplă și în film, însă viața reală nu e o sală de cinema din care poți ieși oricând nu-ți mai convine situația, iar, cel mai adesea, o sarcină neplanificată poate deraia traiectoria unei vieți.

De aceea e nevoie să discutăm între noi, în grupuri de prieteni, de aceea este necesar ca părinții să discute cu fiicele și fiii lor sau să existe site-uri cu informație structurată și actuală, precum PlanificăNeprevăzutul.ro. Cred că în 2015 nu ar trebui să ne mai ascundem în spatele pudibonderiei când vine vorba de acest subiect și cred că o educație susținută în acest sens ne poate ajuta să avem relații de cuplu mai reușite și mai puține probleme de sănătate, care, deseori, apar dintr-o combinație de probleme fizice și emoționale deopotrivă.

Pe PlanificăNeprevăzutul.ro puteți găsi o mulțime de informații despre contracepție și miturile din jurul acesteia, despre sănătate, dar și ghiduri dedicate bărbaților și părinților. Pe platformă există și o secțiune în care poți adresa întrebări unui medic, dar și o zonă plină cu răspunsuri utile.

E important să conștientizăm că, indiferent ce vârstă avem, există tot timpul ceva ce putem învăța ca să ne facem viața mai frumoasă și mai ușoară. La diferite etape din dezvoltarea noastră ne confruntăm cu probleme specifice, așa că e de ajutor să avem o minte deschisă și un grad ridicat de toleranță față de preferințele altora. Eu vă ivit să priviri 50 Shades of Grey prin alt filtru, cel al descoperirii de sine și a celuilalt, dar să vedeți și părțile care pot genera probleme și pe care le putem evita în viața reală.