Daniel Goleman vine in Romania

Știu că acest lucru nu este o noutate, însă e un eveniment la care mi-aș dori să merg enorm de mult. Din păcate, șansele de a-l asculta în persoană pe strălucitul psiholog sunt extrem de mici. Cauza o reprezintă prețurile prohibitive, care pornesc de la 440€. Îmi imaginez că onorariul domnului Goleman nu poate fi prea mic, fiindcă este una dintre mințile lumintate care au dezvoltat conceptul de inteligență emoțională și aplicațiile acestuia, atât la nivel teoretic, cât și din perspectivă practică. Cu toate acestea, nu pot să nu regret că această conferință nu este mai accesibilă.

The New Reality of Consumer Power: Daniel GolemanDespre Daniel Goleman am auzit prima dată în facultate, când domnul Profesor ne-a povestit despre comunicarea prin emoții. Îi ascultam vorbele cu toată atenția de care eram capabilă la fiecare curs, așa că am căutat imediat cartea ”Inteligența Emoțională”, pe care am devorat-o rapid.

Au urmat apoi altele, printre care și ”Emoții vindecătoare. Dialoguri cu Dalai Lama despre rațiune, emoții și sănătate”, iar acum urmează să încep ”Emoțiile distructive”. Mai am acasă și cărțile sale care abordează teme legate de ”Inteligența ecologică”, ”Inteligența socială” și ”Inteligența emotională în leadership”, pe care abia aștept să le parcurg cu atenție.

Pentru cei care nu au studiat domeniul,

Emotional Intelligence refers to the capacity for recognizing our own feelings and those of others, for motivating ourselves, and for managing emotions well in ourselves and in our relationships. It describes abilities distinct from, but complementary to, academic intelligence, the purely cognitive capacities measured by IQ.

Sursa.

Cărțile domnului Goleman sunt fascinante și pot constitui instrumente esențiale în educația emoțională, pe care trebuie să ne-o facem singuri, fiindcă nu există nicio formă instituțională (nici chiar familia) care să se preocupe de acest aspect. Rândurile scrise de către Daniel Goleman se citesc cu pixul în mână și citatele sale merită un loc în fiecare casă, acolo unde ne pot aduce aminte de rolul empatiei, de tehnicile de mediere a conflictelor și de modul în care putem deveni mai conștienți de noi și de ceilalți în interacțiunile la care participăm.

If your emotional abilities aren’t in hand, if you don’t have self-awareness, if you are not able to manage your distressing emotions, if you can’t have empathy and have effective relationships, then no matter how smart you are, you are not going to get very far.

Sursa.

Desigur, e greu să înțelegi anumite aspecte până nu le încerci și vezi beneficiile lor. Educația emoțională este unul dintre cele mai importante tipuri de dezvoltare pe care le poate avea o persoană, fiindcă ne ajută în toate aspectele vieții și ne transformă, la propriu, în oameni mai buni, mai capabili, mai deschiși și mai bine adaptați.

Și mi-ar fi plăcut enorm să-l fi ascultat pe domnul Goleman cuvântând astfel:

Sursa foto.

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.