Cum sa-ti gasesti motivatia, cand cei din jur ti-o rapesc
V-am provocat săptămâna trecută să-mi dați, o dată la 7 zile, subiecte de scris, pe care voi ați vrea să le abordez. Pe hashtag-ul #askAndra voi face acest lucru în fiecare săptămână, pentru că vreau să-mi testez abilitatea de a scrie versatil și despre subiecte care nu-mi sunt atât de cunoscute.
Titlul acestui articol este prima propunere pe care am primit-o. Delicată, cu accente personale, tema mă provoacă să găsesc motivația care pe mine m-a făcut să depășesc momentele dificile pe care le-am avut, așa cum le are toată lumea.
Tu împotriva lumii
Știți cu toții momentele în care ne împotmolim în viață, în care ne împiedică și cădem, nu neapărat fiindcă am călcat strâmb, ci pentru că lucrurile nu se potrivesc deloc în acel moment. Iar momentul poate dura o zi, o săptămână, o lună sau mai mult. Și atunci îți vine să lași armele jos, să renunți. După o vreme, însă, realizezi că trebuie să te aduni și să mergi mai departe, fiindcă viața nu stă să te aștepte să-ți revii.
Primul pas
Desigur, acesta e cel mai greu, fiindcă primul pas e despre a-ți da seama că de tine depinde tot. Nu de cei din jurul tău, nu de oamenii pe care îi iubești, nici măcar de cei pe care îi ai mai puțin la inimă. Toată greutatea fericirii tale apasă pe umerii tăi, iar aceasta poate fi, câteodată, o povară care-ți ia răsuflarea. Însă, ușor, ușor, începi să realizezi că tu chiar ești în stare să faci multe lucruri. Regăsirea motivației începe acolo unde se termină mila de sina și începe acțiunea.
Despicatul firului în patru – o activitate pe care mai ales femeile au ridicat-o la rangul de artă – e una dintre cele mai nocive activități cu care ți-au putea risipi timpul. Dacă domeniul tău nu e filozofia sau dacă nu vrei să devii scriitor, nu-ți va folosi la nimic. Și cum să-ți distragi mai bine atenția decât cu a face lucruri?
Al doilea pas
Cu pași mărunți, ai de făcut 2-3 lucruri importante pentru tine, ca să ieși din ceață și să-ți readuci aminte pentru ce merită să lupți.
Ieși din casă. Pleacă de acasă nu doar la propriu, ci și la figurat. Scoate-te din zona de confort. Cunoaște oameni noi. Forțează-te să socializezi cu oameni necunoscuți. Ascultă-le poveștile. Vei vedea că toată lumea are probleme, însă vei descoperi și cum există încă lucruri care să te inspire, care să te facă să zâmbești, care să îți dea imboldul necesar pentru a ieși din starea negativă în care te afli. Pentru mine The HUB Bucharest este un astfel de loc.
Pune la cale un plan de dezvoltare personală. Oricât de cheesy îți sună, e unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru tine. Fă-ți o listă de lucruri care nu îți plac la tine și începe să găsești căi prin care le poți rezolva. Citește cărți de dezvoltare personale. Meditează. Mergi la ședințe de coaching dacă îți permiți. Dă-ți timp să te regăsești așa cum ești tu, independent de influența celor din jurul tău, chiar dacă sunt persoane dragi.
Treci la fapte, în fiecare zi. Încă chiar mai important decât să-ți faci planuri este să le pui în aplicare. În fiecare zi. Cel mai greu este să ne obișnuim să facem lucruri care ne fac bine: să mâncăm sănătos, să gândim pozitiv, să zâmbim în fiecare zi etc. Ne dorim soluții de moment, care să ne facă să uităm, să depășim momentul. Însă escapismul efemer nu ne aduce schimbarea profundă de care avem nevoie. Abordarea metodică a slăbiciunilor noastre, care ne fac să ne îndoim de propriile decizii, este cea care ne va readuce claritatea de care avem nevoie.
Când ajungi să vizualizezi bine ce îți dorești cu adevărat, atunci vei găsi o cale să ajungi acolo. Când rătăcești însă prin ceață, sunt șanse mari să te pierzi pe drum. Dacă pui toate astea pe hârtie, sau pe un blog, îți va fi mai ușor să revii la aceste gânduri bune, să le citești și să le dai curs.
Fotografii realizate cu Sony NEX-F3, cu care m-am jucat apoi în Pixelr-omatic.