[concurs] Secretele conducerii defensive

Am văzut în 2012 mai multe accidente pe drumurile pe care le-am făcut decât mi-aș fi dorit. Unele dintre ele erau mai mult decât grave și mereu mă întrebam cum poți ajunge să faci un asemenea accident, mai ales în condiții de trafic. Neglijența la volan și excesul de încredere în sine și în capacitățile mașinii pe care o conduceau erau adesea cauzele.

Nu mi se poate întâmpla mie…

Vedem în fiecare zi șoferi neatenți în trafic și ni se poate întâmpla chiar nouă, deși știu că toți avem impresia că suntem cei mai atenți. Suntem oameni, iar erorile sunt intrinseci naturii umane. Trebuie să acceptăm acest lucru și să ne educăm simțurile să devină mai acute, iar viteza de reacție să fie mai mare. Acest exercițiu constant cu noi înșine ne poate ajuta nu doar să ne ferim de pericole pe noi, ci și pe cei din jurul nostru sau pe pasagerii din mașina pe care o conducem. Înainte să ne dorim mașini cu mulți cai putere, care ne cresc adrenalina cu fiecare apăsare a pedalei de accelerație, mai intâi trebuie să stăpânim condusul defensiv.

Spre exemplu, anul trecut, chiar de ziua mea, am fost la un pas de a fi spulberată de un șofer care a trecut pe roșu (eu avea deja verde de câteva secunde), depășind o altă mașină care trecuse pe roșu. Avea vreo 80-90 km/h, iar eu de obicei mai aștept până să pun pasul pe trecere chiar dacă s-a făcut verde. Dacă aș fi pășit cu o secundă mai devreme pe trecere, acum nu vă mai scriam.

medium_2853424370

Despre condusul defensiv

În 2011 am avut oportunitatea de a face cursul de conducere defensivă în cadrul școlii cu același nume, inițiată de Titi Aur, multiplu campion de raliu atât în România, cât și în afară. Pentru mine, acest curs a fost o experiență uimitoare, care m-a ajutat să înțeleg chiar mai bine decât înainte responsabilitatea pe care o am, atât ca șofer, cât și ca pieton, față de cei din jur.

Statisticile din România legate de accidente sunt înfiorătoare și acest lucru se datorează, cred eu, și unei lipse de educație rutieră puternică.

”Dintr-un milion de români, circa 110-120 îşi pierd viaţa pe şosele în fiecare an, arată statisticile Poliţiei Rutiere. În Marea Britanie, una dintre ţările care reuşesc să ţină sub control numărul accidentelor, mor pe şosele circa 15-20 persoane la milionul de locuitori.”

De aceea apreciez foarte mult inițiativa celor de la RCA Ieftin, care au decis să ofere gratuit un curs video (pe DVD) de conducere defensivă cu Titi Aur pentru fiecare client care îşi încheie poliţa RCA pe rca-ieftin.ro. El va fi livrat gratuit clienţilor, odată cu poliţa comandată. Doar câteva minute acordate acestui curs te pot ajuta să crești nivelul de siguranță pentru tine și pentru cei din jur.

Din cursul lui Titi Aur vei învăța despre frânarea corectă, despre reacţia corectă în caz de derapaj, despre reglarea poziţiei la volan şi despre ieşirea dintr-o maşină răsturnată astfel încât şoferul să nu se accidenteze grav sau mortal. Eu am făcut toate aceste exerciții și în practică, la școala domnului Titi Aur, și credeți-mă că doar simularea este suficientă încât să te facă să nu-ți dorești niciodată să ajungi într-o asemenea situație. Veți învăța multe lucruri care să vă ajute să faceți față traficului aglomerat din marile orașe și multe alte lucruri pe care nu vi le spune nimeni la școala de șoferi. Puteți învăța inclusiv cum să vă feriți de accidente ușoare, care vă pot costa bani și drumuri inutile, pe care poate nu le-ați fi făcut dacă ați fi fost mai atenți.

medium_5591761716

Împreună cu RCA Ieftin, vă ofer 3 astfel de cursuri la concurs. Tot ce trebuie să faceți este să îmi spuneți dacă ați fost vreodată într-o situație periculoasă în trafic, în calitate de pieton sau de șofer, și cum ați reacționat sau care a fost rezolvarea. Câștigătorii vor fi aleși prin tragere la sorți, pe data de 18 ianuarie, așa că aștept comentariile voastre până pe 17 ianuarie, la ora 23:59.

De asemenea, fiți cu ochii pe pagina de Facebook RCA Ieftin, fiindcă veți avea parte de surprize și acolo.

Așasar, haideți să învățăm împreună să fim șoferi mai buni.

Later edit: Dragii mei, iată câștigătorii (primii 3 din listă)! Imediat vine și mailul cu detalii. Felicitări și să vă folosească, atât ca pietoni, cât și ca șoferi.

random org

photo credit: ‘PixelPlacebo’ via photopin cc
photo credit: epSos.de via photopin cc

15 Responses

  1. raftul cu FILME
    Jan 09, 2013 - 05:44 PM

    Făceai o paralelă între statistica accidentelor rutiere din România şi cele din Marea Britanie şi mi-am adus aminte de ce îmi povestea un prieten cândva.

    În timp ce lucra în Anglia a văzut o ştire la Tv în care o bătrânică în timp ce mergea să îşi facă cumpărăturile (ca pieton) a văzut un sofer care mergea cu viteză mică dar care dădea semne că ar fi consumat alcool. A sunat imediat la poliţie iar aceştia în câteva minute s-au sezizat şi l-au oprit pe sofer dovedindu-se că acesta se afla în stare de ebrietate avansată şi că reprezenta un real pericol public.

    În România nu ştiu dacă o să văd curând o astfel de ştire.

    Reply
    • Andra Zaharia
      Jan 10, 2013 - 12:04 PM

      De acord cu tine ca la noi exista multe probleme de acest tip si foarte multi soferi circula in stare de ebrietate. Unul dintre motivele pentru care recomand cursul domnului Titi Aur este faptul ca te poate ajuta sa te protejezi de astfel de soferi, identificandu-i si avand in minte un plan de actiune in caz de accident. Multumesc pentru comentariu.

      Reply
  2. Concursuri online
    Jan 10, 2013 - 12:53 PM

    mult succes tuturor

    Reply
  3. Concursuri online
    Jan 10, 2013 - 01:27 PM

    mult succes tuturor. am preluat concursul spre promovare

    Reply
    • Andra Zaharia
      Jan 10, 2013 - 02:49 PM

      Multumesc! Cred ca le va fi util tuturor celor care il vor primi sau celor care il vor vedea.

      Reply
  4. Simona
    Jan 10, 2013 - 05:53 PM

    In calitate de pieton, mi s-a intamplat de nenumarate ori sa trec pe verde si sa vina masinile cu viteza si sa franeze exact langa mine, sa ma mai si claxoneze. Pana acum nu am patit nimic. Traim intr-o lume tare grabita…

    Reply
  5. Alex
    Jan 12, 2013 - 09:42 AM

    Ca sofer, nu m-am aflat inca intr-o astfel de situatie pentru ca abia am luat carnetul, dar mi-ar prinde foarte bine un curs de conducere defensiva, mai ales ca sunt la inceput de drum.

    Reply
  6. Pyuric
    Jan 13, 2013 - 01:54 PM

    Ca sofer, nu trece zi fara sa vad macar o situatie periculoasa. Regulile de circulatie au ajuns sa fie facultative, un fel de ghid orientativ, altfel nu-mi explic numarul atat de ridicat de masini care trec fara nicio jena pe rosu, te trezesti cu ele pe strazi cu sens unic, parcheaza in mijlocul intersectiei etc.

    Conduc de 7 ani iar in 2012 mi-am batut recordul la numarul de kilometri parcursi (+33.000), asa ca am avut parte si de un numar record de situatii nasoale – majoritatea urmarite de la distanta, deoarece am reusit sa prevad si sa evit din timp orice ar fi putut merge gresit.

    Cel mai panicant si neasteptat eveniment mi s-a intamplat acu un an pe splai: veneam dinspre Eroilor spre Grozavesti si mergeam cu viteza legala pe banda din mijloc (din cele 3). In stanga mea o doamna conducea in paralel, ne apropiam de podul Cotroceni, am mentinut constanta viteza fiindca de abia se facuse verde la semafor si stiam ca tine mult. Insa cand am ajuns in intersectie ne-am trezit ca brusc, din stanga, apare un idiot care da cu spatele in intersectie… cretinul (ca n-am cum sa-i spun altfel) ajunsese pe pod pe contrasens si, dupa ce a stat el putin sa se gandeasca ce sa faca, s-a apucat sa dea cu spatele in viteza, fara sa se asigure. Soferita din masina din stanga mea trage instinctiv dreapta de volan, direct pe banda mea, altfel intra in usa aluia si-l omora (n-avea nicio sansa sa opreasca in timp util). Partea buna e ca mi-am dat seama instantaneu ca va face asta si am tras si eu simultan dreapta de volan. Norocul nostru a fost ca nu mai era nicio masina pe banda din dreapta, astfel incat sa avem amandoua loc sa depasim boul din intersectie. It could have gone so wrong “cat ai clipi”… am oprit amandoua dupa intersectie si ne-am uitat socate una la alta, cu o privire gen “tocma’ era sa ne ducem dracu'”. Idiotul secolului deja plecase mai departe in treaba lui, nici nu cred ca ne-a observat.

    [v-am invidiat maxim pe toti care ati fost atunci la cursul ala de conducere defensiva 🙂 eu eram plecata din Bucuresti cu treaba si n-am putut ajunge]

    Reply
    • Vasilica
      Jan 28, 2013 - 09:58 PM

      Daca cineva cu astfel de vocabular , a luat premiu… No comment!!!!
      Va dau eu un nr de telefon unde sa sunati pentru cursuri de circulatie preventiva adaptate in functie de cursant : 0731307009

      In rest , mult succes lui Titi Aur! Chiar daca a devenit agresiva campania sa publicitara.

      Reply
  7. Stefan
    Jan 16, 2013 - 04:37 AM

    Eu era sa mor pe drumul spre Paraul Rece. Un tir a intrat pe contrasens intr-o curba si am scapat parasind carosabilul. Norocul meu a fost ca am avut spatiu sa ies de pe carosabil.

    Reply
    • Andra Zaharia
      Jan 16, 2013 - 10:06 PM

      O, Doamne… Imi pare rau. Bine ca nu a avut urmari grave.

      Reply
  8. Mihai
    Jan 17, 2013 - 10:54 AM

    Ultimul accident l-am avut cand mergeam spre Transfagarasan. Coboram un deal, drum cu o singura banda pe sens, linie continua si vad o Dacia papuc care dadea inapoi…spre mine. Am franat, dar soferul (de AG) nu s-a asigurat ca vin masini din spate si mi-a indoit numarul si bara fata. L-am dus la sectia de politie a comunei si l-am rugat pe seful de post sa ii arate paragraful cu mersul inapoi si interdictia de mers inapoi in panta si pe drumuri marcate cu linie continua. Scuza soferului a fost ca a dat inapoi sa a o ia pe strada unde statea nasul sau :)) )

    Reply
  9. claus web
    Apr 12, 2013 - 11:03 AM

    Foarte util articol, adica, pentru cei din Bucuresti. Totusi, in toata tara ar trebi cursuri si simulari de genul acesta. Pe trecerea de pietoni din fata blocului meu era sa fiu spulberata de nenumarate ori, tocmai pentru ca nu exista semafor, inca…deci, masinile iau curba foarte brusc si intr-o viteza ametitoare, asta mai mult seara cand ies cu catelusa mea. Mi-a stat inima in loc de fiecare data. Dupa, imi imaginam doar sentimentul si era ingrozitor. E evident ca e cartier si e umblat, la orice ora.

    Reply
    • Andra Zaharia
      Apr 12, 2013 - 01:00 PM

      Ma bucur foarte mult ca ti-a fost util! Sper sa ajunga la cat mai multa lume si sa invatam toti sa ne ferim de pericole.

      Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Castiga 3 cursuri de conducere defensivă - Concurs AndraZaharia - Concursuri online | eConcursuri.com

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.