In prima zi din concursul Bitdefender am discutat despre probleme de securitate din retelele sociale. De la spam si link-uri infectate, la aplicatii malitioase, toate ne dau batai de cap si ne fac sa ne stresam cercul de prieteni si cunostinte pana la unfriend.
Daca esti la fel de pasionat ca si mine de social media si alte distractii de pe net, atunci sigur ai net pe telefonul mobil. Smartphone sau mai putin smart, mobilul a devenit mai mult decat butoanele de “call”, “send” si “set alarm”. De cand cu netul pe mobil, nu mai vedem primavara de afara, nu ne mai enerveaza lumea din RATB si zambim pe sub mustati cand mai citim un banc pe Twitter in drum spre job.
Daca mai ai si un smartphone, atunci sigur ai petrecut minute sau chiar ore in sir cotrobaind prin Android Market, prin App Store sau prin Ovi Store. Ai incercat zeci de aplicatii, ai downloadat tot felul de chestii ciudat si ai browse-uit pana cand touch screen-ul s-a simtit de-a dreptul violat.
Te-ai gandit vreodata ca telefonul tau are nevoie si el de protectie antivirus? Desigur, spammerii si alti “binevoitori” nu vor ocoli platformele mobile pentru a-ti invada intimitatea, pentru a-ti fura parolele sau pentru a-ti distruge hard-ul telefonului. Cu atat mai mult cu cat plata prin SMS se va dezvolta si vom face tot mai des tranzactii cu telefonul mobil.
Intrebarea pentru concursul de astazi ar fi:
“Crezi ca aplicatiile de mobile pot fi periculoase pentru securitatea telefonului tau? Ai vreun exemplu in acest sens?”
Cel mai bine argumentat raspuns va fi premiat cu o licenta Bitdefender Internet Security. Nu uitati sa lasati o adresa de mail valida in comentarii, ca sa va pot gasi in caz ca m-ati convinsa ca vreti si aveti nevoie de o licenta de antivirus.
Sursa foto.
May 11, 2011 - 12:08 PM
Nu stiu daca licenta de antivirus (adica aplicatia in sine) merge pe iPhone (adica imi foloseste si mie) dar daca merge pe Android e ok, am pe ce sa o pun. Asta daca o si castig.
Am iPhone-ul de prea putin timp sa analizez tot ce misca pe el. Dar, din Android pot sa iti spun ca sunt o gramada de aplicatii ce iti cer acces la Contacts, iti cer sa modifice comportamentul telefonului (sa sune, sa trimita SMS, sa se conecteze pe net) in absenta confirmarii tale. Adica o face de capul sau. In general, nu se stocheaza nicaieri in cache date despre carduri (ai atat cap sa te uiti la link sa fie https si securizat si sa nu fi prins de phising) deci aici nu apare risc. Nici ca iti incarca factura de telefon. Poti sa iti setezi anumite averitzari si sa primesti SMS daca te intinzi cu factura.
Si in plus, chiar daca protectia nu-i 100% (niciunde nu e) in general daca ti-ai luat aplicatia de pe Market sau Ovi sau AppStore cum zici tu, iti maresti sansele sa fii protejat.
Riscul de a-ti face praf telefonul (soft) iar e mic, imi fac backup saptamanal. Fizic… iar nu cred ca e cazul sa imi fac griji.
Cel mai mare risc pe care-l vad e furtul identitatii. Al tau, al altuia ale carui/carei detalii le tii tu in telefon sub forma de vcf sau mai stiu eu ce, al documentelor (daca ai un BBY corporate). Parole, username etc. Si, prin astfel de aplicatii luate din sursa sigura, vreun smecher sa gaseasca un backdoor si sa te faca de toata lista ta de contacte, fie ele de telefon sau adrese de mail.
Iar protectia antivirus, clar se justifica. Ma simt intotdeauna mai bine stiind ca imi merge AV, pe telefon sau acasa. Chiar daca momentan am o versiune freeware. Dar care pare sa isi faca bine treaba.
May 11, 2011 - 12:22 PM
Salut,
Păi cum să nu fie periculoase unele aplicaţii mobile!!!!
Uite de exemplu o mică greşeală de cod din cadrul aplicaţiei îţi poate modifica structura root-ului.Sau mai sunt aplicaţii care atunci când le înstalezi te întreabă ceva de genu’ că se încearcă înstalarea unor proprietăţi din aplicaţie din categoria untrusted…:D şi de continuii arborele structuri OS-ului de pe telefon va suferi.
Şi aşa pe final…sunt aplicaţii care au fost făcute de persoane viclene şi le-au pus pe market.
Mno bine…cam atât.ciao
May 11, 2011 - 12:23 PM
Exista aplicatii care pot sa ameninte nu numai securitatea telefonului, ba chiar securitatea intimitatii utilizatorului.
Acestea se numesc generic Spy Software si sunt intr-o mare varietate pe internet.
Unele sunt free dar majoritatea costa ceva pentru a putea fi utilizate si unele chiar merg pe baza de abonament lunar 🙂
Mai jos o sa pun cateva exemple de astfel de soft-uri de spionaj:
http://www.mobile-spy.com/
http://www.flexispy.com/
http://www.mobistealth.com/spy-software-features.php
Cum sti ca ai asa ceva instalat pe telefonul tau?
Daca bateria incepe sa se consume mult mai repede decat de obicei, daca ai pe factura de telefon un trafic mult mai mare de la un timp si nu ai crescut activitatea ta online, daca ecranul telefonului se aprinde fara nici un motiv din cand in cand, poti sa iti pui deja intrebari si ar fi bine sa incepi sa faci verificarile de rigoare. Poate cineva deja te urmareste pe ascuns 🙂
Sunt disponibile pentru majoritatea telefoanelor de tip SmartPhone (android, iphone, blackberry si chiar symbian)
Ele pot se pot detecta cu soft-uri de tip antivirus sau anti spyware special construite pentru smartphone. Pentru cine este interesat, se gasesc destul de usor si chiar gratis pe android market (cel putin pentru android…)
Cea mai sigura varianta de eliminare a acestui tip de software este formatarea aparatului.
May 11, 2011 - 12:39 PM
Da, aplicatiile pentru mobil (in cazul meu Android) pot fi periculoase pentru securitatea datelor, mai ales daca sunt instalate de pe site-uri obscure. Stiu ca acum vreo 2 luni Google a retras de pe Android Market niste aplicatii (un joc de Sah, un Photo Editor si inca vreo 20 – pe Mashable a aparut stirea) pentru ca iti luau datele provider-ului si cele personale. Pe langa asta iti mai instalau si alte programe malware in telefon. Asta te pune pe ganduri in privinta evolutiei telefonului mobil care a devenit un minicalculator, capabil de procese complicate, dar si expus amenintarilor informatice.
May 11, 2011 - 12:43 PM
La fel ca in cazul aplicatiilor pentru computere personale, soft-urile pentru smartphone-uri pot avea virusi sau backdoor-uri pentru accesarea sau chiar stergerea informatiilor de pe telefon.
Trebuie avut grija de unde se face download-ul acestor programe (sunt surse sigure precum AppStore sau Android Market) unde aplicatiile sunt verificate inainte de a fi date spre publicul larg.
In momentul in care se instaleaza o aplicatie trebuie verificat ce permisiuni cere deoarece si de aici iti poti da seama ca ceva este suspect daca spre exemplu un joc de carti vrea acces la adress book-ul tau 🙂
Adevaratul pericol nu este pentru telefon in sine ci mai mult pentru informatiile personale si pierderea intimitatii acestora catre terte persoane.
Exista pe piata soft-uri in diferite variante (free sau pe bani) cu ajutorul carora orice doritor cu putin acces la telefonul tau poate sa il instaleze si sa iti vizualizeze toata activitatea pe care o ai. Ca este vorba despre mesaje, IM, trafic pe internet, inregistrarea convorbirilor si unele chiar control de la distanta transformand telefonul intr-un microfon de ascultat ce se discuta in camera respectiva !!.
O sa dau cateva exemple mai jos:
http://www.mobile-spy.com/
http://www.flexispy.com/
http://www.mobistealth.com/spy-software-features.php
Cum detectezi ca ai asa ceva instalat in telefon?
Poti sa incepi sa ai suspiciuni daca:
– bateria de la telefon incepe dintr-o data sa tina mult mai putin
– ai un trafic de date crescut fara nici o explicatie logica
– ecranul telefonului se aprinde din cand in cand fara nici un motiv
Ce metode de eliminare sunt:
Cea mai sigura metoda de eliminare ar fi un back-up al agendei telefonice si formatarea telefonului, insa exista si solutii software (antivirus si anti spyware) disponibile pe piata, unele chiar freeware, care pot sa detecteze cele mai cunoscute variante ale acestor programe si le pot elimina din telefon.
Acestea se pot download-a de pe android market, AppStore sau Blackberry app world.
Sau cel mai sigur, atentie la software-uri din surse dubioase si nu lasati telefonul pe mana altei persoane 🙂
May 11, 2011 - 01:24 PM
Am exemplul perfect pentru aplicații de telefon care îți fac probleme. Acum 6-7 luni aveam încă iPhone-ul 3G cu jailbreak(da!) și instalam aplicații din Cydia, de pe mai știu eu ce surse. La un moment dat, am băgat ceva aplicație de file management care mi-a rescris baza de date a Cydia și n-am mai putut să instalez/dezinstalez nimic. A trebuit să îmi bag telefonul în DFU și să îi umblu în fisierele de sistem, ca să găsesc sursa modificării. Nu știu dacă e virusache, însă aș vrea să nu mă mai lovesc de așa ceva, mai ales că acum am trecut pe Android(Nexus S), unde marketul e și mai liber.
May 11, 2011 - 01:49 PM
@cosmin
Licenţa din concurs este pentru PC.
În ceea ce priveşte securitatea telefoanelor mobile, în curând BitDefender va lansa o aplicaţie destinată smartphone-urilor ce folosesc Android, iar protecţia va fi extinsă apoi şi pentru alte platforme.
Mult succes tuturor!
May 11, 2011 - 02:41 PM
@Alexandru Constantinescu atunci e cu atat mai bine (venita)! Va astept (si) cu solutia pentru Android dar si pentru iOS.