De când mă știu am trecut prin asta în fiecare vară:
Cu primele raze de soare, obrajii mi se colorează cu pistrui care mai de care mai năstrușnici. Majoritatea dispar iarna și-i suspectez că preferă țările mai calde, deși, în zile de iarnă mai însorite, fac o escală rapidă chez Andra. Însă doar unul sau doi aleg să rămână definitiv și să îndurez vântul aspru și fulgii moi. (Pentru curaj, aleg să îi port cu mândrie!)
Mi-au trebuit vreo 25 de ani să accept musafirii sezonieri de pe fața mea și aproape tot atâția de încercări eșuate de a-i ascunde. Până când mi-am dat seama de un lucru important:
Pistruii sunt, de fapt, modul pielii mele de a-mi spune când soarele a ajuns la un nivel la care ar trebui să mă protejez.
Pe măsură ce am devenit din ce în ce mai conștientă că îngrijirea este parte din mixul de factori ce-mi aduce echilibru, am adăugat ritualului o gamă importantă de produse: cosmeticele dedicate protejării împotriva efectelor nocive ale soarelui.
Soarele – rău sau bun?
Soarele e sursa noastră de energie și am putea spune, chiar a vieții. Dar cum toate lucrurile trebuie consumate cu măsură pentru a te bucura din plin efectele lor pozitive, așa și soarele trebuie luat în porții mici.
Am găsit în ghidul Farmec o listă utilă de puncte pro și contra expunerii la soare:
Beneficiile soarelui:
- creşte buna dispoziţie, optimismul, înlătură depresia, creează o stare generală de bine – prin producţia de serotonină
- constituie stimul pentru sinteza de vitamina D, întăreşte oasele, previne osteoporoza
- întăreşte sistemul imunitar
- ameliorează acneea şi previne apariţia coşurilor.
Riscurile expunerii neprotejate la soare:
- apariţia pigmentaţiilor nedorite de pe faţă, a pistruilor, a deshidratării
- uscarea şi îmbătrânirea prematură a pielii, sensibilizarea pielii la soare
- arsuri solare, insolaţie
- dezvoltarea unor cancere cutanate
- expunere exagerată la soare oboseşte foarte mult organismul, sistemul cardiovascular şi secătuieşte depozitele energetice.
Mai mult de atât, putem potența efectele pozitive sau negative ale soarelui prin alimentație, stil de viață sau medicamentație. De aceea specialiștii Farmec recomandă:
- să nu folosim parfum sau apă de toaletă pe bază de alcool înainte de expunerea la soare
- să nu consumăm în exces cafea, ceai şi alcool
- să evităm tratamentele pe bază de antibiotice, antidiabetice, anxiolitice, antidepresive, somnifere, produse hormonale, anticanceroase sau diuretice.
Este indicat, însă, să consumăm fructe şi legume din belşug și să ne hidratăm corespunzător.
Unele lucruri nu trebuie să le simți pe pielea ta
”Pe pielea mea” – expresia asta îmi evocă o serie de amintiri dureroase de vara trecută:
Pe când eram în Lefkada, m-am lăsat purtată de val și de dorința de a avea picioarele bronzate perfect. Cum repede și bine nu există, m-am ales cu o arsură de toată frumusețea, pe care mi-o asum 100% și care mi-a adus aminte că statul la soare nu e deloc o joacă.
De atunci mi-am spus că o piele albă și îngrijită e mai sănătoasă decât orice bronz! Dar asta nu înseamnă că nu poți obține un bronz frumos, printr-o expunere conștientă și echilibrată la soare.
Cum să alegi produsul cu SPF potrivit pentru pielea ta?
Aici e recomandat să ținem cont de fototipul nostru: dacă avem o piele deschisă la culoare, păr blond și ochi albaștri sau verzi, atunci ar trebui să folosim protecție mai mare. Dar nu doar asta e important, ci alegerea unui produs cu factor de protecție cât mai mare.
Dacă vrei să înțelegi, o dată și pentru totdeauna ce tip de protecție e potrivită pentru pielea ta, poți consulta unul dintre următoarele ghiduri:
Care e cel mai mic SPF necesar?
I-am întrebat pe specialiștii Farmec despre care ar fi SPF-ul minim pe care ar trebui să-l purtăm vara.
Răspunsul? ”Recomandăm un minim de 30 SPF!”
Iar în noua gamă Gerovital H3 Derma+ Sun de produse dermatocosmetice cu protecție solară SPF-ul maxim este de 50!
Iată încă o serie de întrebări la care echipa Farmec a răspuns, ca noi să nu mai bâjbâim pe Internet în căutarea unor informații clare:
ȘTIAȚI CĂ?
- Pielea este cel mai mare organ al corpului?
- 90% din cazurile de îmbătrânire prematură a pielii sunt cauzate de expunerea solară excesivă.
- Cremele solare se aplica inainte de cremele hidratante si de machiaj? (Moment de sinceritate: mi-am aplicat mereu crema solară greșit. 🙁 )
- SPF 30 filtreaza 96-97% din raze?
- La fiecare 300 m crestere in altitudine,puterea UV creste cu 4%?
- Pe parcursul băilor de soare intense avem nevoie de suplimente cu doza mare de vitamina C, E, A, Zinc sau Seleniu?
- În cazul arsurilor solare nu trebuie folosite cremele grase? (Pot să confirm că fac mai mult rău decât bine.)
- UVA –ul trece prin sticla? (Bronz stil tractorist în drum spre mare, anyone?)
- Expunerea la soare din copilărie poate distruge ireversibil capacitatea de regenerare a pielii?
Dacă ne acordăm răgazul de a conștientiza toate aceste informații și doar de a le auzi, vom realiza că produsele cu protecție solară nu sunt un moft, ci o necesitate reală!
După experiența de vara trecută și amintirea arsurilor pe spate din copilărie (tratate, în mod greșit, cu iaurt la acea vreme), am realizat asta mai bine decât mi-aș fi dorit.
Așadar, e timpul să vă povestesc un pic și despre gama care vara asta ne ajută să ne menținem pielea sănătoasă și frumoasă:
Gerovital H3 Derma+ Sun
În fiecare sezon, Farmec vine cu produse noi, îmbunătățite, adaptate nevoilor noastre.
Sunt sincer fascinată de ritmul în care această echipă reușește să facă față dorințelor consumatorilor! E fascinant să vezi cum oamenii de la Farmec își ascultă publicul și se pliază pe nevoile acestuia și, implicit, și pe nevoile mele.
Așa că vara aceasta, noua linie de protecție solară Gerovital H3 Derma+ Sun a fost creată pornind de la Uleiul natural ecocertificat Inca Omega, bogat în acizi grași esențiali Omega 3-6-9. Tot în noile produse găsim și Vitamina E, clasică și eficientă, care contribuie la prevenirea îmbătrânirii celulelor, are efect antiaging, previne apariția petelor maronii și regenereză țesutul pielii.
Eu am devenit fană devotată a dermato-cosmeticelor Farmec încă de anul trecut, odată ce am început să folosesc zilnic produsele din gama Gerovital H3 Derma+. Și aceste produse sunt tot din această categorie, fiindcă nu conțin parabeni, coloranți sau oxibenoză și au la bază o formulă ușoară ce lasă pielea să respire.
Îmi place foarte mult că gama conține 8 produse care formează un ciclu complet de îngrijire: ulei, lapte și fluid de protecție solară, cremă pentru față anti-îmbătrânire SPF 50, loțiune calmată după plajă și gel reparator după plajă (pe care îmi place să-l țin un pic în frigider înainte de aplicare 😉 ).
Eu am adăugat deja în bagaj minim două dintre aceste flacoane colorate, alături de tot ce-mi trebuie pentru o fugă la munte sau la mare. Nu uitați să le treceți neapărat pe lista pentru concediu (sper că aveți deja o listă, da?) ca să nu trebuiască să experimentați cu pielea voastră peste mări și țări.
Desigur, sfatul e valabil pentru: plimbări în parc, sesiuni de bronzat la piscină, picnic la pădure, dar și la festivaluri sau concerte în aer liber!
Paza bună trece (fără incidente) vara însorită. 🙂
PS: Mulțumiri pentru fotografii lui Dan Pandrea, probabil cel mai răbdător prieten din câți am în preajmă. 🙂