Citind ieri seară printre zecile de articole care s-au strâns în reader, mi-a s-a creat în minte o asociere puternică între evoluția carierei proprii și viața unui start-up. Deși această cultură antreprenorială abia acum scoate capul la iveală și începe a fi consolidată prin evenimente, know-how și leadership, pe plan personal fiecare dintre noi lucrează la propriul start-up: cariera.
Cariera ca un start-up
Pasul 1: Ideea
Totul pornește de la o idee sau o pasiune. În liceu, în timpul facultății sau poate chiar mai târziu începi să îți dai seama ce ai vrea să faci, fie în urma afinității pentru o idee, fie dintr-o pasiune nativă. Eu am descoperit că vreau să lucrez în comunicare prin clasa a 12-a și că vreau să mă specializez pe zona online din al doilea an de facultate.
Pasul 2: Perioada de incubație
Dacă ideea nu este suficient de puternică, poți trece printr-o perioadă în care să reflectezi asupra ei, să analizezi riscurile și beneficiile de a o pune în aplicare. Pentru mine, acest interval au fost anii 2 și 3 de facultate, când citeam bloguri și am început să particip la evenimente și conferințe, când mi-am început blogul și am descoperit comunitatea online de la noi.
Pasul 3: Start-up-ul
În acest punct al evoluției faci pasul decisiv pentru a-ți pune în practică ideea sau pasiunea. Pentru mine a fost clipa în care am început să caut activ oportunități de networking cu oamenii din domeniu. Așa am ajuns să-l cunosc pe Bobby și apoi să lucrăm împreună, el devenindu-mi mentor.
El a fost, pentru cariera mea, un angel investor, investind în mine încrederea sa, timpul său și răbdarea de a-mi oferi informațiile necesare să evoluez și să mă specializez. Partenerii de start-up mi-au fost colegii, iar ceilalți investitori au fost părinții și prietenii mei, care m-au susținut în clipele dificile și m-au ajutat să-mi ating obiectivele.
Acest stadiu este și cel în care ar trebui să analizezi conceptele cu care operezi, nu doar performanța măsurată în ore de muncă și alte cifre. Ca și în viața unui start-up, în carieră schimbările majore sunt cele care ne fac să regândim structura mentală care ne guvernează acțiunile.
Pasul 4: Perioada de creștere
Această perioadă de creștere accelerată are loc mai ales în primii doi ani din carieră. Atunci înveți cele mai multe lucruri noi, ai cele mai multe provocări profesionale și îți formezi un mod personal de a relaționa cu ceilalți. Creșterea rapidă ar trebui să nu fie însă singurul scop al unui start-up sau al unei cariere, fiindcă fundamentală în această perioadă este și înțelegerea fiecărui element care modelează evoluția carierei pe care ți-o construiești.
Pasul 5: Perioada de stagnare
Mie mi s-a întâmplat să ajung la un plafon după 2 ani, lucru despre care voi povesti într-un articol viitor. Poate ție ți se va întâmpla altfel, însă acesta este stadiul în care îți dorești să poți face mai mult, să ai rezultate mai vizibile. Vrei ca munca ta să aibă un impact mai mare, măsurabil, asupra publicului cu care comunici.
Pasul 6: O nouă creștere sau un declin
Aflat la acest platou, cel mai înțelept este să-ți acorzi timpul necesar pentru a vedea ce trebuie să schimbi ca să mergi mai departe. Decizia pe care o iei în acest punct poate fi una care să ducă la o nouă creștere sau la un declin, însă depinde de tine să revii pe ”câmpul de luptă” după fiecare astfel de moment. Pentru mine este momentul acesta acum și abia aștept să văd ce va urma!
Dacă și tu crezi că propria carieră seamănă cu un start-up, atunci haide la How To Web 2012 – cea mai mare conferință despre antreprenoriatul online din Europa de Sud-Est – să învățăm împreună cum să facem din propria traiectorie profesională cea mai frumoasă aventură din viața noastră!