Am învățat să mănânc din nou
Treceam printr-o perioadă în care nu mai dădeam importanță mâncării. Gustul, textura, prezentarea – nimic din toate astea nu mă mai entuziasma și nu mai regăseam plăcere în a mânca. Știam că ceva e în neregulă, dar nu mă preocupa acest aspect.
Chiar atunci când eram pe cale să uit cu totul că mâncarea e o parte importantă din ceea ce suntem și din funcționarea noastră biologică, mi-a căzut în mâini cartea lui Anthony Bourdain, ”Kitchen confidential”. Văzusem serialul TV cu același nume, ecranizare a cărții, și știam că fusese excelent, de aceea am devorat cartea în câteva zile.
Un bucătar dintr-o bucată
Anthony Bourdain e un bucătar șef cu o istorie personală de vicii, dependențe (nu doar de mâncare), reușite și eșecuri în egală măsură, care împreună creează un fir narativ atât de captivant încât nu te poți desprinde de el. Ușurința cu care scrie și stilul său extrem de sincer, incisiv și auto ironic e pur și simplu delicios. Consistența și ritmul cărții o fac să fie o lectură plăcută, antrenantă și care îți dezvăluie o lume despre care nu te-ai fi gândit niciodată că arată mai mult ca o unitate militară de mercenari decât ca un laborator de creație gastronomică.
Mercenarii din bucătărie
Cartea lui Bourdain oferă insight-uri prețioase cu privire la domeniul gastronomiei profesionale, dar și multe istorii personale cu povețe valoroase. Cartea lui e presărată cu observații care te pot ajuta să-ți consolidezi caracterul și câteva sfaturi bine plasate, sub forma unui cod de conduită, care sunt valabile în orice domeniu.
Datorită cărții lui Anthony Bourdain am învățat să dau din nou importanță mâncării și să regăsesc plăcerea de a sta la masă. Ba chiar am căpătat curiozitatea de a încerca lucruri noi, de a gusta și de a experimenta combinații gastronomice și texturi neașteptate. Și tocmai am început să mă uit la ”No reservations”, show-ul TV al lui Anthony de pe Travel Channel. Practic, Anthony călătorește prin toată lumea și mănâncă. Da, și eu îl invidiez. 🙂
Voi aveți vreun bucătar preferat, dintre cei cunoscuți la nivel internațional?