Am învățat să mănânc din nou

Treceam printr-o perioadă în care nu mai dădeam importanță mâncării. Gustul, textura, prezentarea – nimic din toate astea nu mă mai entuziasma și nu mai regăseam plăcere în a mânca. Știam că ceva e în neregulă, dar nu mă preocupa acest aspect.

Chiar atunci când eram pe cale să uit cu totul că mâncarea e o parte importantă din ceea ce suntem și din funcționarea noastră biologică, mi-a căzut în mâini cartea lui Anthony Bourdain, ”Kitchen confidential”. Văzusem serialul TV cu același nume, ecranizare a cărții, și știam că fusese excelent, de aceea am devorat cartea în câteva zile.

Un bucătar dintr-o bucată

Anthony Bourdain e un bucătar șef cu o istorie personală de vicii, dependențe (nu doar de mâncare), reușite și eșecuri în egală măsură, care împreună creează un fir narativ atât de captivant încât nu te poți desprinde de el. Ușurința cu care scrie și stilul său extrem de sincer, incisiv și auto ironic e pur și simplu delicios. Consistența și ritmul cărții o fac să fie o lectură plăcută, antrenantă și care îți dezvăluie o lume despre care nu te-ai fi gândit niciodată că arată mai mult ca o unitate militară de mercenari decât ca un laborator de creație gastronomică.

Mercenarii din bucătărie

Bourdain prezintă fără perdea toate ascunzișurile și mecanismele de funcționare a unei bucătării a unui restaurant, fie el mai mare sau mai mic. Tot ce pot spune e că, dacă voi credeți că e o atmosferă senină și liniștită, vă înșelați. Marile bucătării ale lumii sunt un iad, populat cu bucătari mercenari, cu orgolii greu de gestionat, cu bucătari șefi tiranici (cum e și Bourdain), cu vicii și cu intrigi nenumărate. E un teren de luptă, iar noi, cei care așteptăm mâncarea vorbind despre problemele de peste zi, uitându-ne din când în când la ceas, n-avem habar de viteza și haosul care domnesc dincolo de acele uși.

Cartea lui Bourdain oferă insight-uri prețioase cu privire la domeniul gastronomiei profesionale, dar și multe istorii personale cu povețe valoroase. Cartea lui e presărată cu observații care te pot ajuta să-ți consolidezi caracterul și câteva sfaturi bine plasate, sub forma unui cod de conduită, care sunt valabile în orice domeniu.

Datorită cărții lui Anthony Bourdain am învățat să dau din nou importanță mâncării și să regăsesc plăcerea de a sta la masă. Ba chiar am căpătat curiozitatea de a încerca lucruri noi, de a gusta și de a experimenta combinații gastronomice și texturi neașteptate. Și tocmai am început să mă uit la ”No reservations”, show-ul TV al lui Anthony de pe Travel Channel. Practic, Anthony călătorește prin toată lumea și mănâncă. Da, și eu îl invidiez. 🙂

Voi aveți vreun bucătar preferat, dintre cei cunoscuți la nivel internațional?

Surse foto: 1, 2.

4 Responses

  1. Bogdan
    Dec 06, 2011 - 11:21 AM

    Serialul mereu mi-a placut, dar n-am apucat niciodata un episod de la un capat la altul. M-ai facut sa vreau sa o cumpar cartea.

    Dupa experienta asta, te apuci de gatit? 🙂

    Reply
    • Andra Zaharia
      Dec 06, 2011 - 11:28 AM

      Si eu regret ca nu au continuat serialul, fiindca era foarte entertaining. Nu stiu daca o sa ma apuc de gatit la modul serios :), dar cu siguranta o sa mai incerc niste combinatii si o sa-mi aleg cu mai multa atentie mancarea.

      Reply
  2. Matilda
    Dec 14, 2011 - 08:59 PM

    Gordon Ramsay 🙂 Pe langa faptul ca retetele lui sunt fenomenale, e foarte al naibii si foarte “humble” in acelasi timp. Are si niste emisiuni: Hell’s Kitchen, Kitchen Nightmares, jurizeaza Master Chef etc.

    Reply
    • Andra Zaharia
      Dec 15, 2011 - 12:01 AM

      Am incercat sa ma uit la Hell’s Kitchen si pare interesant, doar ca el mi se pare mai “rece” decat Bourdain. Au stiluri diferite si probabil ca atunci cand o sa ma satur de Bourdain o sa ma apuc de Ramsey. 🙂

      Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.