De ce important sa afli despre screening-ul gratuit pentru prevenirea cancerului oral

Fiindcă probabil nimeni nu ți-a spus vreodată despre asta și e important pentru sănătatea ta să știi.

____________________

Cred că avem toți povești nefericite cu mersul la stomatolog, fie din cauza fricii, fie din cauza unor interacțiuni cu medici nepricepuți sau alte motive. Sper doar că, așa cum mi s-a întâmplat mie, să îți dai răgazul să descoperi acei stomatologi care te pot face să scapi de frică și să mergi să ai grijă de dantura ta. Sănătatea orală nu ține doar de estetică și de lipsa durerilor, ci e un subiect mult mai cuprinzător și mai important.

Înaine de discuția cu medicii de la Dental Expert’s Group, tot ce știam despre cancerul oral este că e rar și că fumătorii și consumatorii de alcool au riscul crescut de a face această formă de cancer. Însă am aflat că doar jumătate din ce știam era adevărat, iar România este pe locul 13 la nivel mondial în privinţa deceselor provocate de cancerul oral.

Luna aprilie este dedicată luptei împotriva cancerului oral, o boală care face mult mai multe victime decât aș fi crezut. Din 41.400 de decese provocate de cancer în țara noastră în 2013, 3320 de decese au fost cauzate de cancerul oral. Aproape la fel de multe precum cancerul de col uterin (3431), care are mult mai multă notorietate în rândul populației. Sunt convinsă că foarte multă lume nici nu știe că există cancer oral, cum se manifestă sau care pot fi consecințele sale.

Incidența acestei forme de cancer este mult mai mare în rândul bărbaților (7% în 2014, cu peste 2000 de cazuri înregistrate), fiindcă fumatul și consumul de alcool rafinat sunt mai frecvente în rândul populației masculine. Ca și în cazul altor forme de cancer, riscul de a se declanșa boala crește odată cu vârsta, 51 de ani fiind media de vârstă a deceselor din această cauză.

Motivul pentru care rata de mortalitate este atât de mare este că prevenția cancerului oral este aproape inexistentă la noi, iar numărul de testări cu privire la acest risc este infim. Deși aparatura de testare există de 5-6 ani în România, faptul că nu s-a desfășurat nicio campanie de informare a făcut ca această formă de cancer să treacă neobservată. Mai ales că rareori se manifestă în mod vizibil, iar când deja se vâd leziunile, uneori boala e într-un stadiu destul de avansat.

De aceea screening-ul este esențial pentru a detecta boala cât mai curând și mai ales pentru a te asigura că ești bine.

Cum se desfășoară testul pentru semnele cancerului oral


Medicii stomatologi de la Dental Expert’s Group ne-au oferit o testare în cadrul programului gratuit de screening care ține toată luna aprilie. Testul nu necesită coloranți, nu e invaziv, nu e dureros și durează doar câteva minute. Testarea se face cu un aparat numit VELSCOPE, care folosește o lumină albastră pentr depistarea leziunilor pre-canceroase.

Medicul examinează cu atenție cavitatea bucală, limba și gâtul pentru a identifica posibile probleme ce ar necesita investigații amănunțite. Desigur, e important de știut că potențialele probleme nu trebuie neapărat să fie semne de început de cancer oral, așa că nu trebuie să mergeți cu teamă sau să vă faceți scenarii lugubre. Eu cred cu tărie în prevenția bolilor de orice fel și încerc să fiu cât mai conștiincioasă în legătură cu controalele periodice, oricât de mult efort ar presupune acest lucru (mai ales psihic, fiindcă nu e tocmai în zona noastră de confort).

Ajută foarte mult și atmosfera prietenoasă și relaxată de la cabinetul Dental Expert’s Group și faptul că medicii sunt extrem de deschiși și explică fiecare pas în detaliu, ajuntându-te să înțelegi importanța testării și a unei igiene orale corecte (precum spălatul pe dinți înainte de culcare).

Eu îți recomand să profiți de testarea gratuită din luna aprilie și mai ales să-ți convingi părinții să meargă, fiindcă știm cu toții cum se încăpățânează uneori pe tema mersului la medic. Din luna mai, prețul testării revine la normal, adică la 100 de lei, cât e de obicei.

Te poți programa direct pe site, în 2 minute.

Sper să-ți fie de folos!