Academia Titi Aur ne invata sa fim soferi mai buni

Acum patru ani scriam stângaci despre cursul de conducere defensivă conceput de Titi Aur, celebrul pilot de raliu român. Acel curs mi-a rămas atât de bine întipărit în minte, încât de atunci și până acum am împărtășit cele învățate acolo cu toți cei care au avut răbdare să mă asculte.

Pot spune sincer că a fost una dintre cele mai utile experiențe pe care le-am trăit! De aceea m-am bucurat să văd cum anul acesta Școala de conducere defensivă s-a transformat în Academia Titi Aur, locul în care primează educația cu privire la condus, atât defensiv, cât și sportiv.

Ce poți găsi la Academia Titi Aur


Printr-o investiție considerabilă, Titi Aur și echipa sa au construit cel mai complex autodrom din România. Iată ce înseamnă acest lucru:

Cu o pistă de asfalt de 1,2 km, ce se îmbină, într-un mod armonios, cu o alta de macadam de 1,2 km, Academia Titi Aur dispune de o întindere de peste 12,5 hectare.

În cadrul complexului se fac atât cursuri de conducere defensivă (de nivelurile 1 și 2, dar și un curs special pentru camioane), cât și cursuri de conducere sportivă sau pilotaj.

Complexul e dotat cu simulatoare, cu piste de asfalt, macadam și offroad, cu mașini cu mulți cai putere, dar și mașini care te învață să manevrezi autoturismul în condiții periculoase, toate gestionate de o echipă profesionistă, care știe cum să dea mai departe informațiile acumulate prin experiență.

Pistele pot fi închiriate separat, dar există și posibilitatea de a închiria o mașină pentru a o conduce pe circuit. Lista de prețuri e disponibilă public și mă gândeam că o astfel de experiență s-ar preta chiar să devină cadou pentru prietenii pasionați de mașini. Sunt sigură că un astfel de prieten s-ar bucura mult mai mult să conducă un Audi RS4 sau un Mercedes A45 AMG pe autodrom decât să primească încă un cadou banal.

Însă dincolo de cei care își pot potoli nevoia de adrenalină (ca să n-o facă pe șosele), cred că cel mai mare atu al academiei este preocuparea pentru educarea șoferilor cu privire la condusul preventiv/defensiv. Cred sincer că un astfel de curs ar trebui integrat în școala de șoferi, fiindcă are capacitatea să te facă să înțelegi riscurile la care te expui și la care îi expui pe alți participanți la trafic în momentul în care ești la volan.

Văd tot mai multă agresivitate în trafic, șicane periculoase, neatenție, inconștiență și uneori chiar prostie. Se întâmplă enorm de multe accidente în România (980 de accidente grave au fost doar în București anul trecut), multe dintre ele cu urmări grave, fiindcă unii șoferi pur și simplu nu-și dau seama că manevrează o tonă (sau mai mult) de metal care se deplasează cu viteză însemnată. Nici nu mai intru în subiectul carnetelor date pe bani și nu pe merit sau în cel al ineficienței poliției rutiere.

Avem o mulțime de probleme cu care ne confruntăm, fie că suntem șoferi sau pietoni, așa că depinde doar de noi să ne educăm cu privire la riscuri și să ne protejăm de acțiunile celorlați.

V-aș recomanda să parcurgeți câteva dintre postările de pe pagina de Facebook a Academiei Titi Aur și, dacă aveți posibilitatea, să faceți cursul de conducere defensivă de nivelul 1. Tare mi-ar plăcea ca academia să aibă și un blog, unde să publice conținut util pentru participanții la trafic, deși nimic nu te va speria precum simulatorul care îți arată ce simți la un impact frontal la 50 km/h, rolul centurii purtate de către pasagerii din spate sau ce înseamnă să ieși dintr-o mașină răsturnată.

Drive safe!