Unul dintre bloggerii mei preferați, Chris Brogan, a propus, așa cum îi e felul, un exercițiu tare util de dezvoltare personală care se numește ”dieta cu 3 cărți” (The three book diet). Această dietă nu te va face mai slab, nu-ți va netezi ridurile și nu te va ajuta să-ți găsești relația perfectă, însă toate aceste lucruri pot surveni ca efecte secundare. Dacă ți se pare că sună ciudat, continuă să citești și vei vedea despre ce e vorba.
Așa cum povestește înșusi Chris, dieta celor 3 cărți constă din următorii pași:
- alege 3 cărți fundamentale pentru tine, pe care să le citești pe de 1 noiembrie 2012 până pe 1 noiembrie 2013 (atunci a început el proiectul personal)
- implică-te în această dietă prin a citi aceste cărți în tot timpul unui an, de cel puțin 2 ori sau de câte ori simți nevoia
- pot fi orice fel de cărți, vechi sau noi, din orice gen preferi, cu orice temă îți e utilă sau te interesează
- cheia dietei este să implementezi ceea ce citești, fie că sunt ideile dezbătute în cărți sau idei care îți vin ca urmare a lecturii lor
- oferă-ți o săptămână să alegi cărțile și apoi nu le mai schimba
- împărtășește-ți experiența cu ceilalți, pe hashtag-ul #3BD (unde puteți descoperi chiar cărți pentru dieta voastră).
Prima mea carte din dietă
Eu am început-o deja cu o carte primită de ziua mea. E vorba despre ”Puterea magică a gândului” a lui Dr. David J. Schwartz, pe care am primit-o cadou de ziua mea. Să nu vă lăsați înșelați de titlu, fiindcă această carte e departe de a fi clișeică, iar ideile din ea vă vor pune în situația de a reevalua anumite aspecte ale gândirii de zi cu zi, cu scopul de a le îmbunătăți.
Am selectat pentru voi câteva idei care m-au făcut să îndoi colțurile paginilor, pentru a putea să revin asupra lor. Aceste idei sunt mult mai puternice în context, motiv pentru care vă recomand cu multă căldură această carte.
- cartea doctorului Schindler, How to Live 365 days a year, arată că ”trei din patru paturi de spital sunt ocupate de oameni care suferă o BIE – boală indusă emoțional. Imaginează-ți: trei din patru oameni care sunt bolnavi în acest moment ar putea fi sănătoși, dacă ar ști cum să-și gestioneze emoțiile”
- ”Einstein ne-a învățat o lecție importantă. El a simțit că e mai important să ne folosim mintea pentru a gândi, decât pe post de depozit de informații”
- ”acțiunea vindecă teama” de orice (și am simțit acest lucru pe propria-mi piele)
- ”fă numai acele acțiuni care te lasă cu conștiința împăcată”
- ”analizează oamenii dintr-o perspectivă adecvată” și nu uita că oamenii se aseamănă mai mult decât se deosebesc
- modul în care reacționăm la eșec determină dacă ne privim ca oameni de succes sau ca oameni care au ratat ceva important – ”studiază-ți eșecurile pentru a-ți putea pregăti calea către succes”
- ”îmbină perseverența cu experimentarea” și vezi partea bună în orice lucru, pentru a-ți urma calea în continuare
- fă-ți un plan de dezvoltare profesională și personală; stabilește-ți scopuri și clarifică-ți prioritățile (în carte vei găsi un ghid care să te ajute în acest sens)
- nu lăsa lipsa autoaprecierii, dorința excesivă de securitate, impresia unei competiții acerbe, dictatura parentală sau responsabilitățile față de familie să te deturneze de la scopul tău și de a la încerca ceva nou
- ”energia sporește, crește atunci când îți stabilești un scop dorit de tine și te hotărăști să muncești pentru a-l atinge”
- fă-ți un ghid de ”optimizare” pe care să-l urmezi timp de 30 de zile pentru a-ți îmbunătăți rutina zilnică și pentru a-ți dezvolta obiceiuri pozitive (în care vei găsi o sugestie legată de cum l-ai putea construi)
- învață să gândești ca un lider și comportă-te așa cum ai vrea să se comporte liderul pe care te-ai angaja să îl urmezi (căci poți deveni chiar tu un model pentru ceilalți)
- chiar dacă este extrem de dificil, fă-ți timp pentru a fi cu tine însuți, pentru a fi singur cu gândurile tale.
Acestea sunt doar câteva dintre ideile excelente vehiculate de această carte, pe care vreau nu doar să le recitesc, ci să le și asimilez și să le aplic în mod constant.
Celelalte două cărți pe care vreau să le citesc ca parte din dieta celor 3 cărți sunt The Lean Start-up și Man’s Search for Meaning, pe care am început-o deja, dar în care avansez cu greu fiindcă este de o profunzime cutremurătoare.
Cine mai vrea să adopte această dietă și ce cărți ți-ai alege?
Dec 18, 2012 - 11:58 AM
Interesant carti. Deja le-am comandat si astept sa le citesc.