Zonga – muzică, social și legal

Am fost tare intrigată de tot misterul care a înconjurat Ziua Z, care a stârnit rumoare și ne-a pus imaginația în mișcare, încercând să ghicim ce brand se află în spatele misterioasei petreceri. Ajungând ieri seară la locul faptei, am descoperit că aproape o parte mare de tot din blogosferă își făcuse drum către Ziua Z, care, în fapt, era o petrecere 5 în 1, fiecare cu tema sa. Niciunul dintre cei 5 bloggeri care cunoșteau secretul nu a scos o vorbă, deși probabil au fost torturați mai ceva ca-n evul mediu de către cunoscuți, apropiați și bloggeri. 🙂

”Revelionul bloggerilor” s-a sărbătorit la ora 22, când numărătoarea inversă a dezvăluit tuturor curioșilor cui îi era, de fapt, dedicat party-ul. Așa am aflat că nu o să mai sufăr fiindcă Spotify nu poate fi accesat din România, care, în ciuda proxy-ului folosit, după câteva săptămâni tot mi-au blocat contul, fiindcă se poate să fi intrat de câteva ori de pe IP-ul pur românesc (puteți citi review-ul aici). Acum avem Zonga.ro, un produs 100% românesc, creat de echipa de oameni harnici din spatele Trilulilu. Felicitări, guys and girls, fiindcă eu cred că ați făcut cel mai mare pas înainte pentru încurajarea consumului de muzică în mod legal și într-o formă ce are viitor!

Despre Zonga

În afară de petrecerea foarte fun de aseară, Zonga e un produs care merită lăudat, mai ales fiindcă îmi pot imagina cât de dificil a fost ca echipa să obțină drepturi pentru a difuza piesele din baza de date. Dar să începem cu ce e Zonga, prezentat, concis, printr-un clip simpatic:

Zonga

Vezi mai multe video din reclame

Zonga e o platformă care îți permite să asculți, prin live streaming, muzică online, iar, în varianta premium, poți face acest lucru și de pe telefonul mobil. Iată ce spune echipa:

”Ai acces la Zonga și de pe telefonul mobil. În prima fază de pe iPhone, iPod Touch, iPad și Android. Urmează și dezvoltarea pentru alte tipuri de telefoane mobile cu acces la Internet. Nici o altă aplicație nu îți dă muzică de înaltă calitate pe telefonul tău mobil.

  • aplicația se adaptează automat pentru mod 3G
  • aplicația de mobil are alerte ca să fii sigur că nu depășești traficul tău de Internet.
  • poți asculta chiar și atunci când nu ai acces la Internet. Momentan această funcționalitate este disponibilă în aplicația desktop, dar în săptămânile următoare va fi disponibilă și pe mobil.” (Sursa)

Ce muzică poți găsi pe Zonga

Bucurându-mă de unul dintre cele 500 de conturi care vor avea acces la private beta, faza de dezvoltare în care se află Zonga, am aflat că până acum pe site există ”1700 de ore de muzică și 5800 de artiști” (sursa: The Practice), iar la finalul etapei de populare a bazei de date vom avea de ales din peste 1,5 milioane de piese. WOW! Acest lucru se întâmplă fiindcă echipa proiectului a reușit să reunească melodii aparținând Universal Music, Sony Music, Warner Music și EMI, cele mai mari case de discuri din lume, pentru prima dată în România. Bravo, bravo, bravo! Poți urmări creșterea bazei de date de muzică aici.

O opțiune foarte utilă este cea de conectare cu Facebook, prin care Zonga îți importă preferințele muzicale și îți găsește piesele artiștilor preferați în baza de date deja existentă.

Opțiuni din Zonga

Până în aprilie, când Zonga va fi o platformă accesibilă în mod public, iată câteva detalii despre funcționalitățile pe care le oferă.

1. Ce e nou – aici poți afla care sunt ultimele melodii și albume adăugate.

2. Recomandări – de albume, artiști, melodii și playlist-uri, în funcție de preferințele tale.

3. Topuri – de melodii, albume și artiști (cele mai ascultate), utile pentru momentele în care nu mai știi ce să asculți.

4. Genuri – o secțiune utilă pentru când ai chef de ceva anume și o opțiune utilă pentru când ai chef să te simți Cristofor Columb al tărâmurilor muzicale.

5. Prieteni – dacă vrei să-ți ”spionezi” prietenii (pe care îi poți găsi dacă te conectezi cu Facebook sau alte rețele sociale, precum Youtube sau Trilulilu) sau dacă vrei să te inspiri din gusturile lor muzicale, în această secțiune vei găsi tot ce ascultă, cine pe cine urmărește și poți asculta și tu respectivele piese cu doar un click. Simplu, nu?

6. Favorite – aici se explică singură, dar am aflat cu ocazia asta ce gen e Zonga. Și da, e femeie, căci secțiunea asta e sub semnul ”Zonga ta”. A mea, a mea, a mea, a mea. 😛

7. Playlist-uri – poveste cunoscută deja, la care aș vrea să adaug că toate aceste secțiuni au și opțiune de search sau ”Filtrează”, așa cum e prezentată.

8. Player-ul – e mereu în dreapta ecranului, iar de acolo poți salva playlist-uri, adăuga/șterge melodii, adăuga la favorite, cu shuffle, repeat și toate cele trebuincioase.

Pentru mai multe detalii despre cum poți folosi Zonga și link-uri către aplicații (iPhone, Android și PC), click aici.

Cât costă Zonga?

Opțiuni de abonare – Zonga nu e free, așa cum ați putea crede. Respect foarte mult acest lucru, fiindcă eu consider că orice muncă sau serviciu de calitate trebuie plătit și apreciat la valoarea sa adevărată. Trebuie ca utilizatorii să se obișnuiască să plătească pentru servicii și să nu se mai aștepte ca totul să fie gratis. Prețurile practicare de Zonga sunt mai mult decât convenabile, iar eu nu aș clipi să plătesc pentru un asemenea serviciu pentru a avea toată muzica mea preferată online, la dispozițiea mea oricând. Iată care sunt planurile tarifare:

De ce e Zonga cool

Cred că Zonga e cool fiindcă e legală, fiindcă e user friendly, fiindcă e contemporană și foarte aproape de nevoile noastre, fiindcă educă toți consumatorii de muzică și fiindcă impune un anumit standard în această zonă. Mă bucur enorm că avem pe piață un asemenea produs și că e făcut la noi. E chiar un motiv de mândrie.

Vrei Zonga?

Dacă ești curios și nu mai poți aștepta până în aprilie, când Zonga va deveni o platformă publică, am 2 invitații de oferit. Invitațiile le vor primi acei doi comentatori care vor mărturisi ce cred ei despre viitorul distribuției digitale a muzicii. Nu trebuie să fie o lucrare de doctorat, însă cele mai pertinente și argumentate răspunsuri vor fi răsplătite pe măsură. Nu uitați să lăsați și o adresă de mail validă în comentarii, căci acolo veți primi vestea cea mare. 🙂 Voi oferi invitațiile pe 23 februarie, așa că aveți 20 de zile în care să vă încercați șansa.

Vă las acum, mă duc să-mi fac primul playlist. Keep in touch cu Zonga pe Facebook sau Twitter. 😉

PS: Nu uitați că mai am un concurs pentru iubitorii de muzică, în care ofer două invitații duble la turneul Ministry of Sound de la Arenele Romane de pe 18 februarie.

LE: Fiindcă Mădălin Blidaru a avut cel mai pertinent comentariu, la el va merge una dintre invitațiile pentru Zonga.ro. Enjoy! Cireașa primește și ea o invitație pentru comentariul lăsat.

9 Responses

  1. cireasa
    Feb 04, 2012 - 07:43 AM

    Ideea e mai mult decat ok. Pe Spotify/Pandora nu as ezita sa dau banii daca ar fi disponibile la noi.
    Zonga in schimb are 2 mari probleme:
    1. continutul. Din ce am vazut, e plin de “artisti” romani. Poate e chestie de gust, dar nu e premium din punctul meu de vedere. Daca dau bani, vreau muzica.
    2. romania. Suntem inca intr-un loc in care poti lua muzica piratata extraordinar de usor. Personal, am peste 200GB de muzica in iTunes. De ce as plati 5 euro/luna pe muzica romaneasca cand am deja alternative.

    Daca Zonga se duce mai mult spre Spotify/Pandora, e posibil sa aiba un viitor. 5 euro pentru un radio, inclusiv offline mode, e ok. Trebuie insa lucrat la continut 🙂

    Reply
    • Andra Zaharia
      Feb 04, 2012 - 09:16 AM

      Sunt sigura ca la sfarsitul perioadei de upload de muzica vom avea destule optiuni legate de muzica. Si motivul pentru care merita sa platesti pentru muzica este ca artistii care muncesc sa ne ofere aceasta muzica trebuie rasplatiti. Orice munca se plateste, in opinia mea. Cat despre artistii romani, mai mult sau mai putin talentati, e alegerea fiecaruia daca vrea sa ii asculte sau nu.

      Reply
  2. NiceBlogger
    Feb 07, 2012 - 12:41 PM

    Se poate sa primesc si eu o invitatie , te rog ? 🙂

    Multumesc !

    Reply
    • Andra Zaharia
      Feb 08, 2012 - 02:37 PM

      Iata ce trebuie sa faci pentru a putea primi o invitatie:
      “Invitațiile le vor primi acei doi comentatori care vor mărturisi ce cred ei despre viitorul distribuției digitale a muzicii. Nu trebuie să fie o lucrare de doctorat, însă cele mai pertinente și argumentate răspunsuri vor fi răsplătite pe măsură. Nu uitați să lăsați și o adresă de mail validă în comentarii, căci acolo veți primi vestea cea mare. Voi oferi invitațiile pe 23 februarie, așa că aveți 20 de zile în care să vă încercați șansa.” Acest fragment facea parte din articol.

      Reply
  3. Madalin Blidaru
    Feb 08, 2012 - 03:31 PM

    Care este viitorul distributiei muzicii?
    Unul nu prea bun, in mod clar.
    Degeaba se incearcă oferirea de continut legal. Tot mai multe trupe isi vor pune albumele la descarcat sau la distribuit in mod gratuit. In felul acesta o mare parte din oameni vor renunta sa mai plateasca pentru a asculta ceva ce va deveni gratuit si legal.
    Da, site-urile precum Zonga, cel mai probabil, vor muri, tocmai din acest motiv. Nu vor mai fi utilizatori interesati sa plateasca, cand pot da un tweet si sa obtina o melodie.
    Atat timp cat ACTA nu va fi pusa in aplicare, se va continua si cu site-urile de genul Trilulilu in care este oferita si muzica intr-un mod mai putin legal. Eu sunt curios daca exista contracte de distributie online a muzicii incheiate cu toti ce au postate acolo melodiile.

    VIitorul este ok pentru utilizatorul obisnuit de Internet.

    Reply
    • Andra Zaharia
      Feb 08, 2012 - 03:36 PM

      Mersi tare mult pentru opinie si pentru comentariu, Madalin!

      Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Muzica ne insoteste | Ancuta Lebada
  2. Campaniile saptamanii 30 ianuarie – 5 februarie din blogosfera romaneasca | refresh.ro
  3. | Zonga – un pic de rebranding, aceeasi muzica buna

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.