Înțeleg perfect dacă titlul articolului ți-a atras atenția. Majoritatea dintre noi ne dorim să fim primii când vine vorba de job, de dragoste, de jocurile cu prietenii, de găsirea unui loc nou și interesant. Competitivitatea e întotdeauna o atitudine sănătoasă.
Ei bine, dacă-ți place să fii primul, înseamnă că ești un om de acțiune, căruia îi place să aibă control asupra unei situații, să miște lucrurile. Te-ai gândit vreodată însă că ai putea fi primul care ajută la salvarea unei vieți?
Prima lecție
Ieri seară am fost la un curs de viață, fiindcă așa l-aș numi, organizat de Asociația React. Deși poate sună banal să faci un curs de prim ajutor, realitatea cu care te pune în contact e departe de banalitate. Situațiile despre care am discutat au străpuns realitatea noastră cotidiană fără milă și ne-au adus aminte cât de neputincioși putem fi și cât de multă nevoie avem unii de ceilalți.
Știai că:
- unei persoane aflate într-o situație limită (stop cardio respirator/stare de inconștiență/situație gravă) îi scad șansele de supraviețuie cu 10% cu fiecare minunt care trece?
- 3 din 4 apeluri la 112 sunt glume sau false urgențe?
- poți salva viața unui om cu doar câteva informații de bază?
Poate că am învățat să ignorăm ambulanțele care trec în fiecare zi pe lângă noi și poate nu realizăm gravitatea situației care așteaptă să fie rezolvată. Eu însă nu m-am gândit niciodată că doar 1 din 4 ambulanțe se deplasează pentru a ajuta o persoană care are cu adevărat nevoie de asta.
Am aflat de pe Salvez.ro de situațiile reale în care e necesar să suni la 112:
- accident rutier cu victime;
- explozie;
- incendiu;
- cutremur;
- utilizare a armelor de foc;
- distrugeri de bunuri;
- dacă ești martor la un act de trafic sau consum de droguri;
- evadare;
- tentative de suicid;
- tulburare a liniștii publice;
- persoane dispărute/găsite;
- furt.
Tot aici ar trebui să citiți și când să nu sunați. Poate noi suntem ceva mai responsabili decât alții, care țin ocupată cu glume proaste o linie dedicată salvării de vieți. Poate fi chiar a ta sau a unei persoane dragi. Nu ai vrea să aibă parte de toată îngrijirea și toate șansele pe care le poate avea?
Câțiva pași care pot schimba totul
Tot ieri seară am învățat de la un medic din cadrul SMURD care sunt pașii esențiali în acordarea primului ajutor. Acești pași pot oferi șanse în plus celui aflat într-o situație dramatică și pot ajuta medicii să intervină mai bine și cu mai mult succes.
Puteți citi aici diversele situații în care puteți interveni și indicațiile potrivite, inclusiv în caz de plagă, hemoragie, arsuri, hipotermie, electrocutare, fracturi, stare de inconștiență sau stop cardio-respirator.
Învață să fii primul
Dacă vrei să fii primul, atunci învață să-ți asumi responsabilitatea unei vieți atunci când cel de lângă tine are nevoie de asta.
Deși indicațiile de pe site sunt prețioase, nimic nu înlocuiește un curs real de prim ajutor, care să vă ajute să vedeți pe viu ce înnseamnă fiecare pas. Dacă vrei să urmezi un astfel de curs, te poți înscrie aici ! Cursurile au loc în București, Craiova, Târgu Mureș, Târgoviște, Piatra Neamș si Sibiu, unde paramedicii SMURD oferă, în cadrul campaniei „O viață poate depinde de tine!” cursuri gratuite de prim ajutor.
Intră pe Salvez.ro să vezi filmulețele care te învață cum să acorzi primul ajutor și mergi, împreună cu cei dragi, la un astfel de curs. Sper să nu ai nevoie niciodată să folosești ce vei învăța, însă e bine să știi că vei avea puterea să reacționezi și să dai o mână de ajutor dacă un context sau altul te pune în situația asta.
Mulțumesc Cristi că te-ai gândit la mine pentru acest curs!
Tu ai sunat vreodată la 112?
4 Responses
Trackbacks/Pingbacks