Interviu cu Alex Constatinescu de la Bitdefender

Pentru ca am tot discutat saptamanile trecute despre securitate si antivirusi, m-am gandit ca ar fi o idee buna sa auzim cate ceva de la un insider de la BitDefender, care stie mai bine ce si cum in domeniul asta. Prin urmare, l-am luat la intrebari pe Alex Constatinescu. Rezultatul il aveti mai jos.

1. Care sunt cele mai frecvente probleme de securitate cu care se confrunta utilizatorii de Internet?

Utilizatorii de internet sunt expuşi la o multitudine de atacuri informatice, de exemplu phishing, scams, malware, spam, însă în prezent un mare risc îl reprezintă creşterea accelerată a ameninţărilor din reţelele sociale. Principala caracteristică a acestora este că de cele mai multe ori îşi însuşesc şi infectează contactele persoanei atacate; în momentul în care un url infectat vine de la un prieten, e mult mai posibil ca un utilizator să îl acceseze decât dacă vine dintr-o sursă necunoscută. Astfel vom întâlni ameninţări tipice pentru reţelele de socializare, spre exemplu pentru Facebook: aplicaţiile care promit posibilitatea de a vedea vizitatorii propriului profil (“See who viewed your profile”).

O altă chestiune importantă ce vizează securitatea datelor personale şi care de multe ori este trecută cu vederea, este filtrarea informaţiilor pe care le distribuim către lista de prieteni/urmăritori. Filtrarea informaţiilor sensibile se face prin configurarea setărilor de confidenţialitate dar şi prin alegerea atentă a informaţiilor pe care le facem publice prin postările noastre.

Bitdefender a creat o aplicaţie pentru Facebook, Safego, care îi permite utilizatorului să afle informaţii despre ce fel de date din profilul său sunt vizibile tuturor membrilor reţelei sociale. Pe lângă aceste funcţii, Safego detectează url-urile de malware şi phishing folosindu-se de tehnologiile avansate ale BitDefender.


2. Care sunt masurile minime de protectie pe care ar trebui sa ni le luam in privinta securitatii PC-ului/laptopului?

Un simplu antivirus cu scanare în timp real se poate dovedi suficient în cazul unui utilizator experimentat, însă în cazul unui utilizator obişnuit se recomandă o soluţie completă de securitate ce include module antivirus, antiphishing, antispam, antimalware, firewall, iar în cazul părinţilor chiar şi un modul de control parental prin intermediul căruia să restricţioneze accesul copiilor la site-uri nepotrivite.

Foarte important în prevenirea infectării calculatorului, este şi comportamentul utilizatorului. Nu puţine sunt cazurile când soluţia de securitate semnalează un pericol, însă utilizatorul din dorinţa de a accesa conţinutul infectat ignoră mesajul şi într-un final îşi infectează calculatorul.

Utilizatorul trebuie să conştientizeze că este de preferat ca şi el însuşi ştie să identifice ameninţările care l-ar putea viza şi să aibă un comportament prudent care să reducă riscul de infectare cu malware sau de a fi victima unui atac.


3. Ne poti recomanda cateva produse BitDefender care sa ne ajute in mediile prin care ne invartim (social media, mobile etc.)?

Ameninţările informatice sunt distribuite astăzi prin orice fel de canal disponibil, motiv pentru care produsele premium BitDefender pentru utilizatori individuali şi companii conţin deja componente destinate să protejeze împotriva oricărui tip de ameninţare.

Ca produse produse gratuite şi de sine stătătoare putem menţiona Safego, o aplicaţie ce vă ajută să vă protejaţi contul de Facebook, 4Blogs, un plugin antispam pentru platforma WordPress, Traffic Light, o aplicaţie ce filtrează a traficul web destinată inclusiv ameninţărilor din reţelele sociale, Quick Scan, o soluţie care poate detecta foarte rapid malware, inclusiv tipurile de malware care se manifestă în reţelele sociale.
În ceea ce priveşte securitatea telefoanelor mobile, BitDefender a lansat de curând BitDefender Mobile Security, o aplicaţie pentru smartphone-urile cu Android. Aplicaţia oferă câteva funcţii dintre care se remarcă Security Audit, ce face raportul aplicaţiilor instalate pe telefon (afişează, pentru fiecare în parte, permisiunile acordate la instalare, accesul acestora la servicii taxabile ca trimiterea automată de SMS-uri sau iniţierea de apeluri telefonice) şi Malware Scanner, un modul de scanare pentru malware.

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.