Vrând să-mi iau un telefon nou, m-am tot documentat în ultima vreme cu privire la opțiunile mele.
Un lucru știam clar: nu voiam să schimb pentru nimic în lume Android-ul pe iOS, fiindcă este ecosistemul care se potrivește cel mai bine nevoilor mele. Am folosit iPhone, am folosit Mac, înțeleg fascinația pentru ele, dar nu sunt pentru mine.
Acestea fiind spuse, am început să caut următorul smartphone și am descoperit un lucru ciudat:
Deși pare că avem o grămadă de alternative, căutările se învârt cel mai des în jurul vârfurilor de gamă ce aparțin celor mai cunoscute brand-uri.
Practic, aveam la dispoziție 5 variante: HTC M9 (aprox. 3000 lei), Samsung S6 (aprox. 3000 lei), Google Nexus 6 (aprox. 2500 lei), LG G3 (aprox. 1800 lei). Dar eu am ales să adaug încă una: OnePlus One.
Când am postat despre achiziția mea, am văzut că sunt o mulțime de curioși care ar vrea să afle mai mult despre acest telefon cu specificații excelente și un preț mai mult decât competitiv. Așa că rândurile de mai jos sper să vă ajute să vedeți dacă OnePlus One este o opțiune bună pentru voi. Pentru mine s-a dovedit a fi alegerea ideală!
Care e povestea OnePlus One
OnePlus One este produs de către OnePlus, un startup bazat în China care are un scop clar:
OnePlus is a technology startup committed to bringing the best possible technology to users around the world. Created around the mantra Never Settle, OnePlus creates beautifully designed devices with premium build quality.
Never Settle este sloganul micii echipe, care îi îndeamnă pe utilizatori să nu se mulțumească cu un grad scăzut de calitate pentru un preț mediu sau chiar mic. Ei vor să demonstreze că se poate mai mult pentru mai puțini bani.
Încă de când a apărut pe piață, startup-ul a avut ca obiectiv să construiască un smartphone care să combine calitatea înaltă cu un preț mult mai mic decât alte telefoane din clasa sa. Ambițios plan, nu-i așa? Hai să vedem dacă au reușit până acum să-și atingă obiectivul!
OnePlus One a fost primul smartphone creat de către echipa din China și a fost lansat pe 23 aprilie 2014. La finalul anului trecut, co-fondatorul Carl Pei anunța că s-au vândut deja aproape 1 milion de unități! Estimările lor inițiale se situau între 30000 și 50000 de unități, așa că succesul i-a luat un pic prin surprindere.
Desigur, poate nu pare mult față de zecile de milioane de telefoane vândute de Apple sau Samsung, însă vorbim despre un startup cu o vechime de mai puțin de un an la acea vreme, care nu dispune de mecanismul uriaș de marketing al celor doi producători și nici de istoria lor, canalele lor de distribuție etc.
În plus, surpriza a venit de la publicul internațional care a generat vânzări consistente pentru OnePlus One! Într-un interviu pentru PC World, co-fondatorul Carl Pei spunea:
“We basically weren’t prepared for what happened,” said Pei, who is a co-founder of OnePlus. “We thought that all our demand would be in China the first year.”
Inițial, OnePlus One s-a vândut doar pe bază de invitație, însă ulterior vânzările au fost deschise, iar telefonul a ajuns și la distribuitorii de la noi și din toată lumea.
Cum a reușit să iasă OnePlus One în evidență?
În primul rând prin preț.
Starting at a no-contract price of US$299, the 5.5-inch phone offers cutting-edge specs, for essentially less than half the cost of what a Samsung Galaxy S5 or iPhone 6 goes for when bought without carrier subsidies.
Acum telefonul costă $249 pentru varianta de 16GB și $299 pentru varianta de 64GB pe site-ul oficial. Eu l-am luat cu 1780 lei de la PC Garage, dar prețul a crescut între timp și a ajuns la 1924 lei, iar pe eMag era la 1849 lei, dar stocul este momentan epuizat.
Am ales să-l cumpăr de la noi și nu de pe site-ul oficial, fiindcă voiam să am acces mai facil la garanție, în cazul unor probleme. În cazul acesta, nu beneficiez de oferta de 1TB de spațiu pe Dropbox oferită celor care cumpără un OnePlus One de pe site după data de 10 iunie 2015, dar nu mi s-a părut un atu atât de important încât să nu pot trăi fără asta.
În al doilea rând, OnePlus One s-a remarcat prin specificații.
Comparând prețurile și specificațiile lui HTC M9 și Samsung S6, am descoperit că OnePlus One nu este doar competitiv, ci are cam 90% dintre atuurile tehnice ale celor două vârfuri de gamă.
Iată câteva dintre ele:
- procesor Qualcomm© Snapdragon™ 801
- CPu Quad-core 2.5 GHz Krait 400
- touchscreen de 5,5 inci cu 16M de culori
- memorie de 16/64GB, cu 3GB de RAM
- o cameră de 13 MP, 4128 x 3096 pixels, cu autofocus și flash dual-LED
- baterie Li-Po de 3100 mAh
- ecran din Corning Gorilla Glass 3
- o greutate de doar 162g
- vine cu Android OS, v4.4.2 (KitKat) instalat, cu posibilitate de upgradable la v5.0.2 (Lollipop).
Specificațiile complete le găsiți pe GSMArena.
Sistemul de operare instalat pe OnePlus One este CyanogenMod, un OS open source bazat pe Android, care e foarte aproape de versiunea ”curată” de Android, dar oferă câteva opțiuni utile și interesante în plus:
CyanogenMod offers features and options not found in the official firmware distributed by mobile device vendors. Features supported by CyanogenMod include native theming support, FLAC audio codec support, a large Access Point Name list, an OpenVPN client, Privacy Guard (per-application permission management application), support for tethering over common interfaces, CPU overclocking and other performance enhancements, unlockable bootloader and root access, soft buttons and other “tablet tweaks”, toggles in the notification pull-down (such as Wi-Fi, Bluetooth and GPS), and other interface enhancements. CyanogenMod does not contain spyware or bloatware, according to its developers. CyanogenMod is also stated to increase performance and reliability compared with official firmware releases.
Sursa: Wikipedia.
Dacă vă întrebați dacă să aveți sau nu încredere în acest OS, aflați că este folosit de peste 50 de milioane de oameni, iar eu sunt foarte mulțumită de el până acum.
E de precizat că puteți găsi OnePlus One în 3 versiuni de carcasă la noi: Sandstone black, cum e al meu, White sau Bamboo Style, însă prețurile cresc cu 400 sau 500 de lei pentru ultimele două versiuni.
De ce am ales eu OnePlus One
Voiam un telefon cu un ecran mai mare, o cameră mai bună, un procesor mai performant și mai mulți GB de RAM. De asemenea, nu voiam să dau mai mult de 2000 lei pe el, fiindcă asta e valoarea maximă pe care o atribui unui smartphone pe care să-l folosesc conform nevoilor mele.
OnePlus One mi-a oferit toate aceste lucruri și, în câteva zile de utilizare, m-a convins că am făcut alegerea potrivită.
Bateria m-a ținut 42 de ore într-un mod de utilizare medie spre intensă (audio, video, aplicații, Wi-fi, 3G, fotografii etc.) și se încarcă de la 0% baterie la 100% în 3 ore (încărcare de la priză).
Telefonul se mișcă foarte bine și are un mic lag doar uneori, însă aproape inobservabil și total nederanjant. Și sunt convinsă că și aceste lucruri vor dispărea pe măsură ce vor veni update-uri noi.
Pare mai ușor decât HTC One M7 pe care l-am avut (deși este o diferență de 19g între ele), iar ecranul de 5,5 inci (față de 4,7 ai lui M7) e absolut senzațional! Bigger is better în acest caz!
De asemenea, memoria de 64GB a fost un mare plus, fiindcă HTC M9 și Nexus 6 ofereau doar 16GB sau 32GB la prețul aproximativ de 3000 lei și, respectiv, 2500 lei, care, pentru mine, nu erau de-ajuns.
Textura carcasei Sandstone Black îmi place la nebunie, fiindcă e ușor abrazivă și asigură o aderență foarte bună. Ba chiar câștigă și câteva exclamații de încântare când ajunge pe mâinile altcuiva. 🙂
OnePlus One a venit într-un ambalaj premium, alb-roșu, cu un încărcător super simpatic și foarte ușor de păstrat neîncurcat.
E de precizat că acest smartphone nu vine cu căști incluse, dar asta nu mi se pare o problemă, având în vedere câte opțiuni sunt pe piață. Pentru prețul competitiv, am acceptat acest lucru și nu mi s-a părut o problemă. E bine să știți, însă, ca să nu fiți dezamăgiți dacă alegeți un OnePlus One.
Pe site-ul oficial se găsește și o colecție de accesorii pentru telefon și chiar tricouri cu sloganul Never Settle. 🙂 Nu știu exact cât costă transportul, însă prețurile produselor sunt absolut rezonabile. Spre exemplu: un cablu de date care funcționează și drep încărcător este $9,9.
Eu știam de luni bune despre telefon, îl văzusem la cineva înainte și am întrebat dacă, după aproape 1 an de utilizare, s-a dovedit a fi o alegere bună. Răspunsul a fost extrem de prompt și pozitiv, așa că n-am mai stat pe gânduri și l-am comandat.
Și câteva poze făcute cu OnePlus One, cam pe fugă, din păcate. O să revin cu mai multe poze pe Instagram pe măsură ce explorez opțiunile camerei:
HTC One M7 își caută stăpân(ă)
Acum că l-am lăudat pe OnePlus One, e rândul și loialului HTC One M7 să primească laude. Timp de aproape 2 ani mi-a fost alături la bine și la rău, am trecut împreună prin update-uri diverse, am încercat aplicații noi, am făcut poze la concerte, am înregistrat momente emoționante și am comunicat cu cei dragi.
L-am îngrijit bine și acum caut pe cineva care să se bucure în continuare de el.
Practic, am schimbat telefonul fiindcă voiam ceva nou, nu fiindcă HTC-ul n-ar mai fi fost îndeajuns de rapid, stabil sau eficient.
Detaliile legate de preț le găsiți în anunț, alături de un bonus simpatic oferit viitorul proprietar sau viitoarei proprietare.
Dacă știți pe cineva care l-ar vrea, al aprecia un share. Prețul este negociabil.
Acestea fiind spuse, dacă mai aveți întrebări legate de OnePlus One sau HTC One M7, sunt aici să răspund, în măsura priceperii mele.
PS: Anul acesta, în toamnă, va apărea OnePlus Two, cu specificații încă secrete, dar care au stârnit curiozitatea publicațiilor de tech din lume. Sunt sigură că va fi spectaculos și abia aștept să aflu și eu detaliile. Prețul nu a fost anunțat încă și se pare că, în primă fază, se va vinde tot pe bază de invitație, așa cum s-a întâmplat și cu OnePlus One la început.
Jul 01, 2015 - 12:05 PM
Multumesc pentru review, Andra, foarte folositor!
Jul 01, 2015 - 04:02 PM
Ma bucur tare mult ca a fost util, Tiberius!