Dacă cineva m-ar fi întrebat acum jumătate de an care e stilul meu de viață, aș fi spus, fără să mă gândesc de două ori, că nu apuc să fac prea multă mișcare, dar că mănânc sănătos! Eram absolut convinsă că nu fac greșeli majore în ce privește alimentația: nu beam deloc sucuri de niciun fel, nu mâncam fast-food decât de 2-3 ori pe an, nu mâncam pâine decât foarte rar, dulciurile apăreau și ele doar ocazional în peisaj și, în general, mă țineam departe de obiceiuri proaste (asocieri nepotrivite de alimente, cafea, tutun etc.).
Știți cum e: cu toții (credem) că știm ce înseamnă principiile unei vieți sănătoase, dar practica e problematică. Cu toate acestea, aveam probleme de greutate și nu-mi dădeam seama de ce nu reușesc să slăbesc.
Am înțeles abia acum, după 6 luni de mers constant la sală și după schimbări reale pe plan alimentar, că percepția pe care o aveam despre stilul meu de viață și despre obiceiurile mele alimentare era greșită, doar că nu eram dispusă să recunosc asta.
De ce nu reușesc să slăbesc?
Printre obiceiurile proaste pe care le aveam era și acela de a mă recompensa cu mâncare când aveam o perioadă obositoare sau stresantă (iar astfel de perioade nu au lipsit deloc în ultimii ani). ”Lasă că un covrig în plus n-o să se vadă”, îmi spuneam. Și uite așa glicemia mea arăta ca un roller coaster, iar poftele de sărat și de dulce se succedau și duceau la alegeri foarte proaste.
De asemenea, tindeam să dau vina pe factori externi pentru greutatea mea în loc să-mi asum responsabilitatea și să fac schimbările necesare. Stresul, lipsa de timp, oboseala erau printre scuzele pe care le foloseam ca să mă justific față de mine însămi, care era, de fapt, o metodă de a mă minți metodic.
Ulterior, mi-am dat seama că acea felie ocazională de pizza, mâncarea chinezească din weekend, alunele și popcornul ronțăițe în timpul serialelor și mesele rare și mâncate în grabă erau, de fapt, obiceiuri care-mi subminau orice șansă de a ajunge la un echilibru fizic și mental.
Ce m-a ajutat să fac pași în direcția potrivită?
În primul rând participarea la The Ultimate Fat Loss & Detox Bootcamp. Până în acel moment, eram convinsă că sportul va aduce schimbări dramatice fără să schimb prea mult modul meu de a mânca, pe care continuam să-l cred sănătos. Însă, dupa 5 zile petrecute la munte, cu alimentație perfect echilibrată și antrenamente intense, am descoperit că fiecare mecanism din corpul meu știe să răspundă la stimuli externi (sportul) și interni (alimentația) mult mai rapid decât mi-am imaginat.
Pe durata celor 5 zile de bootcamp am purtat o mulțime de discuții utile cu Valentin și cu Andreea despre alimentație și modul de funcționare a organismului. Am revenit acasă cu un tonus extraordinar și o minte limpede, dar mai ales cu certitudinea faptului că eu și doar eu sunt responsabilă de sănătatea și aspectul meu fizic.
Tot în timpul bootcamp-ului interesul meu pentru pierderea în greutate a fost înlocuit de o preocupare mai importantă: aceea pentru sănătatea mea și pentru echilibru. Am început să citesc mai mult, să mă documentez mai bine și să schimb obiceiuri vechi și nesănătoase cu unele noi și transformatoare. Iar, în tot acest timp, un singur gând mi-a rămas: că nu este atât de greu să intri într-o rutină benefică.
Ce schimbări am făcut și ce rezultate am avut
Am început să folosesc aplicația MyFitnessPal, la recomandarea Ralucăi, și a fost unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am făcut. Aplicația te ajută să monitorizezi ceea ce mănânci și mișcarea pe care o faci (fie că e la sală, în parc sau acasă), lucru care îți oferă:
- informații utile despre alimente (prin scanarea codului de bare pentru cele ambalate și prin căutarea în aplicație pentru cele fără cod de bare
- oportunitatea de a învăța despre macronutrienți
- ocazia de a înțelege ce aport nutritiv au alimentele – lucru care duce întotdeauna la alegeri mai bine
- încurajări la final de zi sub forma unei greutăți previzionate la 5 săptămâni distanță dacă fiecare zi ar fi precum datele introduse în ziua respectivă.
Despre această aplicație sunt multe de spus și îmi propun să-i dedic un articol separat în viitor, dar vă încurajez să o descărcați (e gratuită) și să începeți să o folosiți dacă vreți să vă schimbați obiceiurile alimentare.
Grilled Salmon with Vegetables, Eggs and Sour Cream Sauce via Shutterstock
Printre alte schimbări esențiale pe care le-am făcut se numără:
- mâncatul frecvent – momentan iau 5-6 mese pe zi, lucru care mă ajută am un metabolism corect și să nu se depună ceea ce mănânc, fiindcă corpul meu știe că nu îl privez de mâncare
- echilibrul corect de macronutrienți (proteine, grăsimi, carbohidrați) – am început să aleg alimente cu aport nutrivit mai mare și să consum mult mai puține alimente procesate
- dau atenție mai mare legumelor de sezon și încerc tot felul de combinații de gusturi noi
- am început să mănânc mai mult pește (somon, macrou) și mai multe legume, dar să consum ceva mai puține fructe (de care făceam exces înainte)
- citesc cu atenție etichetele produselor pe care le cumpăr, fără a deveni paranoică în privința ingredientelor; dacă simt că respectivul aliment nu e potrivit pentru mine, atunci renunț la el fără regrete
- mi-am reglat glicemia consumând mai multe proteine și mai puțini carbohidrați (mai ales din surse de calitate slabă, precum cartofii albi sau orezul alb), iar astfel nu mai am pofte și acea senzație de gol în stomac
- am continuat să mă hidratez corect (minim 2 litri de apă pe zi și un pahar de apă la temperatura camerei cu o felie de lămâie băută dimineața, pe stomacul gol)
- am eliminat zahărul din alimentație, iar acum pot să refuz orice ofertă de prăjitură, tort sau ciocolată fără să simt că aș face vreun ”sacrificiu”
- am învățat să-mi planific mesele și să știu exact ce voi mânca, pentru a fi sigură că fac alegerile corecte; pachețelul luat la muncă a devenit o obișnuință și nu mi se pare deloc o corvoadă să-mi pregătesc mesele dimineața sau seara de dinainte
- am aflat că mâncarea simplă, cu ingrediente puține, este mai gustoasă, mai nutritivă și mai sănătoasă
- m-am educat să-mi facă plăcere să fac sport, nu doar la sală, ci și acasă, oricând am un moment liber
- am dat o importanță mai mare somnului și echilibrului emoțional (la care contribuie atât viața profesională, cât și cea personală)
- sunt mai responsabilă față de mine, în sensul că nu îmi mai dau voie să-mi caut scuze pentru a mânca ceva nepotrivit sau pentru a sări un antrenament.
Runner athlete running on stairs. woman fitness jogging workout wellness concept. via Shutterstock
Rezultatele, care continuă să mă motiveze în fiecare zi, vorbesc de la sine:
- am scăzut cu 2 mărimi la haine (consecința fiind că nu-mi mai vine nicio pereche de blugi sau pantaloni, că unele rochii mi-au rămas mari etc. – nu că asta ar fi o problemă 🙂 )
- am scăpat de durerile de spate care m-au chinuit 6 luni de zile din cauza posturii proaste și a stilului sedentar de viață
- mi-am tonifiat musculatura, scăzând indicele de grăsime din organism și scăpând de centimetri de pe coapse, șolduri, talie și brațe
- am început să-mi rezolv problema cu o postură greșită a gâtului (aplecat spre înainte, cum facem când stăm la calculator), care ar fi dus la spondiloză cervicală
- am căpătat un tonus extraordinar
- am dat jos 5kg și continui să slăbesc, însă greutatea e mai puțin importantă pentru mine, fiindcă rezultatele vizibile sunt mai importante decât numărul de kilograme
- am energie, o minte clară, capacitatea să mă concentrez mai bine și mă enervez mult mai rar, fiindcă am decis să fiu zen.
În tot acest timp, am primit încurajări de la Valentin, care mi-a fost și îmi este nu doar antrenor, ci și o sursă de inspirație constantă, dar și de la prietenii care îmi spun, cam de fiecare dată când ne vedem, ”ai mai slăbit!”.
Mersul la Full Body Ignition de 3 ori pe săptămână, timp de 6 luni, a avut efecte extraordinare asupra mea și voi continua să fiu acolo. Dacă vrei să ni te alături, află că au început deja înscrierile pentru luna aprilie!
V-aș recomanda să citiți și acest articol care sintetizează câteva sfaturi utile care, aplicate, susțin scăderea sănătoasă în greutate și nu uitați că scopul nu este să vă înfometați, să urmați diete stupide și drastice, ci să faceți schimbări semnificative în stilul de viață și, mai ales, să fiți onești cu voi înșivă cu privire la stadiul în care sunteți și obiectivele pe care le aveți.
Featured picture: Set of fitness icons in flat design with long shadows via Shutterstock
Mar 18, 2015 - 12:08 PM
Am citit articolul tau cu un mare zambet pe buze, pentru ca inteleg perfect starea de bine pe care o resimti acum si stiu cum e sa ai un tonus bun, in relatie directa cu alegerile sanatoase pe care le faci.
Sportul de minim 2 ori pe saptamana e cel mai placut drog cu care am experimentat pana acum. Si chiar daca imi mai pierd din cand in cand busola, stiu ca MyFitnessPal (folosit si de mine, si de tine, cu incapatanare) o sa ma ajute mereu sa ma redresez si o sa imi indice nordul. Sunt nespus de fericita ca te-a ajutat recomandarea mea!
Sa stii ca foarte, foarte mult conteaza si ca ai eliminat o sursa importanta de stres din viata de zi cu zi. Iti recomand o lectura care, fara sa ma convertesca la keto, mie mi-a deschis ochii “for life” in privinta carbohidratilor si a proceselor prin care se regleaza grasimile din organism: http://www.amazon.co.uk/Why-We-Get-Fat-about/dp/0307949435
Ma bucur ca esti sanatoasa si fericita! Keep up the good lifestyle!
Mar 18, 2015 - 02:43 PM
Multumesc pentru ganduri bune si pentru sfaturi! Aplicatia e a real life-saver si am recomandat-o si eu mai departe cu drag si spor.
Cartea o iau neaparat pentru Kindle, fiindca efortul asta de educare vreau sa fie ceva constant. You can never know too much about yourself. 🙂
Ganduri bune inapoi si sa ne vedem cu bine in urmatorul bootcamp!
Mar 18, 2015 - 09:39 PM
Viata nu este precum un simplu calcul sunt prea multi factori ca sa poti spune ca conteaza doar mancarea, exista si sansa sa mananci sanatos dar sa ai probleme…
Eu cred ca totul trebuie sa fie echilibrat pur si simplu…
Mar 19, 2015 - 08:49 AM
Tocmai pe echilibru am mizat si eu, Ana. Si e important sa constientizam ca nu exista o solutie care sa se potriveasca tuturor, ci mai degraba un set de principii care trebuie incercate, pana fiecare gaseste ce i se potriveste.