Dintre toate muzeele pe care le-am văzut până acum, unul mi s-a întipărit în memorie mai bine decât toate celalalte. Desigur, nu am pretenția de a fi văzut cele mai frumoase muzee și sunt conștientă că mai am de vizitat multe asemenea locuri în care omenirea a adunat comori de toate felurile, însă Rijks Museum din Amsterdam e un loc aparte.
La începutul lunii trecute, după #WindowsAMS și înainte să fug spre aeroport, am avut un răgaz de câteva ore, care mi-a permis să mă pierd în muzeul recent renovat al olandezilor, unde se mândresc cu lucrări atât de valoroase, încât și o persoană neinițiată ca mine le poate aprecia. (Photo credit: John Lewis Marshall. Image courtesy of Rijksmuseum)
Cu o vechime de 125 de ani, Rijks Museum a fost adus în era noastră după un proces de renovare ce a durat 10 ani și a costat 375 milioane de euro, oferiți de Ministerul Educației, CUlturii și Științei al Olandei și din fondurile proprii ale muzeului. Doar ”The Night Watch” a lui Rembrandt a rămas în poziția pe care o ocupa de zeci de ani, în centrul clădirii, celelalte sute de lucrări fiind aranjate astfel încât să le poți urmări evoluția peste secole. Eu am fost norocoasă să am timp să parcurg 3 dintre traseele din ghidul audio (pe care vi-l recomand în orice muzeu din Amsterdam): traseul Epocii de Aur, traseul legat de arhitectura clădirii muzeului și traseul celor mai importante 20 de lucrări expuse.
Photo credit: Iwan Baan. Image courtesy of Rijksmuseum
Dincolo de picturi, la Rijks poți vedea și obiecte istorice și arte aplicate care ilustrează foarte frumos motto-ul muzeului: ”a feel for beauty, a sense of time”.
Colecțiile muzeului însumează peste 8000 de obiecte artistice și istorice, dispuse în 80 de galerii, ce spun povestea a 800 de ani de istorie neerlandeză, începând cu anul 1200 și până în prezent. Înainte de renovare, muzeul primea peste 1 milion de vizitatori anual, însă judecând după gradul de aglomerare al galeriilor pe care l-am trăit pe pielea mea, cred că această cifră va fi depășită anul acesta.
Îmi place mult atmosfera din muzeele din Amsterdam, căci am mai văzut câteva și anul trecut: te poți plimba relaxat peste tot, poți face fotografii în voie (lucru nemaiauzit în muzeele din România), ai la dispoziție cafenele și un gift shop generos, de unde poți cumpăra tot felul de obiecte imprimate cu operele de artă expuse în muzeu, de la creioane, la eșarfe de mătase de câteva zeci de euro buni. La fel de mult mi-au plăcut și librăria muzeului și grădina sa, în care m-am bucurat de soarele primăvăratic și o carte bună.
Aș reveni cu plăcere la Amsterdam de fiecare dată, fiindcă un oraș atâtde vibrant, care oferă atât de multe opțiuni pentru iubitorii de artă, de plimbări sau de muzică nu poate fi decât o destinație pe care ajungi să o iubești. Veți vrea să fotografiați orice colț, fiindcă totul pare desprins dintr-un board de pe Pinterest. 🙂 Și mai e ceva: Amsterdam nu e un oraș prea mare, căci îl poți bate la pas, și nici prea aglomerat, fiindcă, printr-un mod numai de ei știut, olandezii au reușit să integreze turiștii într-un mod plăcut în ritmul orașului lor.
Apr 15, 2014 - 07:21 PM
in Romania nu se fac poze, ne este teama sa nu ne copieze olandezii 🙂