5 motive pentru care Twitter merita sarbatorit
Astazi, Twitter sarbatoreste 5 ani de la primul tweet. E mare lucru pentru un start-up online sa ajunga sa se dezvolte intr-un business in toata regula, chiar daca mai intampina probleme pe drum, cum ar fi faptul ca nu a gasit inca un model viabil de monetizare. Insa lasand ratiunile financiare la o parte, Twitter merita sarbatorit pentru schimbarile esentiale pe care le-a adus in lumea comunicarii. Eu am ales 5 dintre cele care mi s-au parut cele mai importante:
1. Twitter este esenta microbloggingului. Asta a insemnat pentru noi nu doar un nou mod de a scrie, mult mai concis si mai condensat, ci si un nou mod de a percepe informatia. Pe mine Twitter m-a ajutat sa-mi formulez ideile intr-un format mai compact si m-a ajutat sa aleg intre ideile care merita dezvoltate pe blog si cele care trebuie exploatate mai mult inainte sa fie dezvoltate.
2. Twitter functioneaza excelent ca un filtru de informatie, daca stii cum sa-l folosesti. De aceea cred ca este unul dintre cele mai bune instrumente de monitorizare, sharing si organizare a informatiei. Trebuie sa ai insa rabdare sa inveti cum sa-l utilizezi mai bine, la potential maxim daca reusesti, dar asta presupune investitii de timp si rabdare pentru experimente. Beneficiile insa merita efortul.
3. Prin intermediul Twitter ai acces la persoanele importante pentru tine. Experienta mea cu Twitter se leaga cel mai mult de oamenii pe care i-am cunoscut prin intermediul acestei platforme. Poate altfel nu as fi ajuns niciodata sa-i cunosc pe cei de la ARCA sau sa vorbesc cu Chris Brogan. Si aici, ca in orice alt mediu, este destul de usor sa recunosti calitatea, iar aceasta nu se evalueaza dupa numarul de followers (a se vedea exemplul lui Charlie Sheen), ci dupa autenticitatea interactiunilor cu acei oameni.
4. Twitter e ca un brainstorming urias, care genereaza constant idei. Hashtag-urile sunt unul dintre cele mai interesante fenomene de pe Twitter. Eu sunt in continuare fascinata de modul in care oamenii se afiliaza unei idei sau o preiau, interpetand-o in stilul personal. Hashtag-urile sunt carti deschide de intelepciune sau idiotenie populara, care merita sa fie studiate. Recunosc cu bucurie faptul ca mi-am gasit de cateva ori inspiratia pe Twitter, fie dintr-o idee, fie dintr-un item share-uit (link, video etc.).
5. Twitter a reteaua care a reconciliat sfera personala cu cea publica. Acest aspect este poate unul dintre cele mai putin apreciate la Twitter, dar care mie mi se pare extrem de important. Aceasta platforma, care s-a dezvoltat in paralel cu Facebook, a dat posibilitatea fuziunii intre interesele profesionale si cele personale intr-un mod firesc, neintruziv. Am fi putut avea LinkedIn si Facebook (fara a lua in considerare componenta de business) si am fi avut in continuare doua sfere separate. Twitter-ul a umanizat comunicarea profesionala, ceea ce a dus la crearea de legaturi si relatii mai puternice, mai sincere si poate mai trainice.
Pentru toate aceste motive si pentru multe altele, eu as vrea sa le multumesc creatorilor Twitter, Jack Dorsey, Biz Stone si Evan Williams, si sa le urez viata indelungata si cat mai multe inovatii.
Si bineinteles ca voi da articolul asta pe Twitter deindata ce va fi gata. 🙂
PS: Tu ce relatie ai cu Twitter-ul?
Sursa foto.